In ciuda campaniilor de informare lansate de Ministerul Sanatatii despre prevenirea cancerului de col uterin, pentru moldovence subiectul nu este prea cunoscut. Astazi, la Institutul Oncologic, putine femei au pasit pragul cabinetului ginecologic, dechis special pentru cele care vor sa treaca testul Papanicolau. Medicii spun ca de dimineata au inregistrat in jur de 60 de paciente, dar in cateva ore cabinetul a fost inchis.

Publicat:01.02.2018, 17:45

La orele amiezii, nu am mai gasit pe nimeni la cabinetul ginecologic, deschis pentru femeile care vor sa treaca testul Papanicolau, la Policlinica Oncologica. Nu erau nici paciente, nici medici. Ulterior, doctorii ne-au spus ca de dimineata au avut de lucru, insa au inchis cabinetul in cateva ore.

Ludmila VASILASCU, ONCOLOG GINECOLOG: "Asa este graficul? - Nu. Am terminat de consultat. Nu mai erau paciente. S-au depistat unele patologii. In doua cazuri, suspiciune la cancer.„

 Din cele 57 de paciente, la 15, medicii au depistat ca ceva nu este in regula. Multe femei au spus ca au aflat ca pot trece testul, de la stiri sau de la alte persoane. Asta desi, printr-o dispozitie a Ministerului Sanatatii, din noiembrie anul trecut, medicii de familie sunt obligati sa informeze pacientele despre metodele de prevenire a cancerului cervical.

Ludmila VASILASCU, ONCOLOG GINECOLOG: "Si din Chisinau, si din centre raionale, din sate.„

Iar unele femei le-au recunoscut specialistilor ca nu au mai trecut pe la un medic de zeci de ani.

 Mariana VARLAN, ASISTENT UNIVERSITAR: "O pacienta nu s-a prezentat la un ginecolog de cand a nascut, iar copilul are 24 de ani. Majoritatea a spus ca nu a dispus de acest test, de acum doi ani."

 Testul Papanicolau ori screeningul cervical este necesar pentru a depista cancerul de col uterin la timp. Larisa Rudnaia, din Ocnita, nu a trecut testul niciodata, iar acum un an, cand a avut nevoie de un certificat medical, pentru a se angaja la serviciu, a depistat boala.

Larisa RUDNAIA, PACIENTA: "Mi-au recomandat o interventie. M-au operat si mi-au spus ca totul a trecut bine. Sper ca Dumnezeu ma va ajuta. Trebuia sa fac testul si  asa cum se cere sa merg o data in jumatate de an la medic. „

 Femeia este internata la Institutul Oncologic deja de trei luni.

Larisa RUDNAIA, PACIENTA: "Sase saptamani de reabilitare in urma interventiei si inca trei saptamani de radioterapie.„

Potrivit specialistilor, cancerul de col uterin este unul dintre cele mai usor de prevenit, dar, in Moldova, in ultimii 5 ani 1000 de femei au decedat, iar majoritatea intre ele aveau pana la 45 de ani. 90 la suta dintre paciente, s-ar fi putut trata, daca ar fi trecut testul Papanicolau ori screeningul cervical.