Protezele moldovenesti sunt sarace ca si tara in care traim, iar din aceasta cauza sufera cei care si asa au fost pedepsiti de soarta. Multi invalizi, ramasi fara maini sau fara picioare se plang ca protezele pe care le primesc gratuit sunt primitive, grele si practic inutile. Asa ca unii chiar refuza sa le primeasca. Medicii de la centrul specializat in confectionarea protezelor spun ca se straduie sa faca tot ce le sta in puteri cu bani putini si aparataj invechit.

Publicat:06.04.2014, 08:52

Ion Turea poarta proteze de aproape trei ani. 


“Un picior este taiat de la coapsa, iar altul de la gamba.” A ramas fara ambele picioare in februarie 2011, cand era sofer de tir. A tras pe dreapta dupa o mica defectiune la vehicol si a fost lovit de o masina condusa de un sofer beat. 


Ion TUREA: “Schimbam farurile din spatele tirului. Am simtit ca am fost strivit. Soferul era beat.” 


Atunci n-a inteles ce se intampla, dar in cateva saptamani picioarele i-au fost amputate.


Ion TUREA: “Atunci credeam ca viata mea s-a terminat, ca mi s-au spulberat toate visele.”


Ulterior a primit gratuit o pereche de proteze produse la Chisinau. 


Ion TUREA: “Sunt de proasta calitate, sunt grele. Ma rod, ma doare spatele.”



Ca sa le poata purta, a cumparat de la Kiev detalii care l-au costat circa 1 500 de euro. 

 
Oricum, nu se poate deplasa decat cu ajutorul unei carje. Din aceasta cauza nici nu se poate angaja, iar ca sa-si poata intretine familia viseaza la o pereche de proteze performante. A aflat ca le-ar putea obtine din Belgia, dar acestea costa 50 de mii de euro. 

Ion TUREA: “Cu acestea pot sa cad si sa nu ma mai ridic, celelalte gandesc o data cu omul.” 


Ca sa aflam cum sunt produse protezele made in Moldova am mers in vizita la singura institutie din tara specializata in acest domeniu - Centrul de Protezare si Reabilitare din Chisinau. Peretii scorojiti si cratitele cu vopsea tradeaza de la bun inceput saracia de acolo. 

Oleg BORDIAN, SEF SECTIE PROTEZARE CLINICA:  “Nu v-au ajuns bani pentru reparatie? Avem preconizati pentru anul acesta.”


In sectie lucreaza 19 angajati cu tot cu sefa. Unii iau masurile, altii fac mulaje din ghips, iar pe baza acestora se construiesc cupele, adica protezele propriu-zise.


Si daca in tari mai dezvoltate pentru etapa de pregatire sunt folosite programe speciale pentru computer, la noi totul se face manual. 


Iar majoritatea aparatelor cu care se lucreaza sunt invechite. Unele n-au mai fost schimbate inca din anii 40 de cand a fost infiintat centrul.


Varvara DRAGNEV, SEFA SECTIA CONFECTIONARE PROTEZE: “Eu am venit acum 24 de ani, iar acest aparat era deja. Si o sa mai stea mult pentru ca e bun.”


Protezele care se fac la noi sunt dintre cele mai simple.

Dumitru MOSCALENCO, MEDIC-SEF ADJ. CREPOR: “Recunoastem ca sunt neperformante, dar sunt trainice si de calitate, chiar daca oamenii mai vin si le mai repara.”


Asta in timp ce omenirea cunoaste acum proteze tot mai performante – bionice, electronice sau cu senzori. Proteze care practic nu se deosebesc de mana sau de piciorul pe care il inlocuiesc. Pentru noi toate acestea sunt inca din domeniul SF.

O pereche de proteze de acest fel i-au fost propuse si lui Mihai Codreanu, tanarul din Rusestii Noi care face totul cu picioarele dupa ce mainile i-au fost amputate inca din copilarie. Le-a refuzat, insa, pentru ca spune ca nu ar face decat sa-l incurce. 

Mihai CODREANU: “Ele sunt cosmetice si primitive. Nu le-am luat, de ce saa port o greutate in plus?”

Directorul centrului ne da asigurari ca si in Moldova ar putea fi produse proteze mai performante. Specialisti buni – sunt, dar nu sunt bani suficienti.

Veaceslav TIZU, DIRECTOR CREPOR: “Finantarea este destul de slaba. Avem 5 mln de lei anual pentru proteze, daca am avea de 6 ori mai mult, circa 30 de milioane am putea produce proteze performante, de nivelul celor europene.”

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Dupa ce isi primesc protezele, pacientii sunt adusi in aceasta sala de reabilitare unde muncesc din greu. Dureaza in medie 30 de zile ca sa-si accepte protezele din punct de vedere fizic. Din punct de vedere psihologic, insa, e si mai complicat.”


Multi pacienti se multumesc, totusi si cu cele primite. Important e ca le-au fost oferite gratis.

In fiecare an in Moldova peste 700 pacienti primesc proteze.