Google+

La biblioteca ca la muzeu. Moldoveni recunosc ca nu prea au timp de citit: "-Stiti unde este prin regiune vreo biblioteca. -Nu. -Dar vreun club, da, mai la vale” - VIDEO

La biblioteca ca la muzeu. Moldoveni recunosc ca nu prea au timp de citit: "-Stiti unde este prin regiune vreo biblioteca. -Nu. -Dar vreun club, da, mai la vale” - VIDEO
Embed:

Peste 75 la suta dintre moldoveni nu au fost la biblioteca niciodata in ultimul an, arata ultimul sondaj Barometrul opiniei publice. Totusi, unii moldoveni recunosc ca nu prea au timp de citit, in timp ce altii sustin ca si fara sa mergi la biblioteca poti sa fii cu lectura la zi.

 

In biblioteca din satul Piatra-Alba, Ialoveni nu a intrat nimeni in ultimele patru luni. Asta pentru ca edificiul se afla in reparatie capitala. Bibliotecara spune ca pana la reparatie nu ducea lipsa de cititori, cei mai setosi de lectura fiind elevii.

 

Nadejda BIVOL, BIBLIOTECARA: “veneau si tineret, dar la calculatoare. Comandau bilete on line pentru Italia, Portugalia.”

 
De cand au fost aduse cateva calculatoare si la biblioteca din satul vecin - Milestii Mici, cititori sunt mai multi. Doar asa sunt ademeniti elevii, spune bibliotecara, mai ales ca de doua ori pe saptamana e liber la jocurile pe calculator.

"Stau pe retelele de socializare, ma mai joc.”

 

Elena CASTRAVET, BIBLIOTECARA: ”La calculatoare ei vin mai des, dar eu oricum cartea le-o pun pe primul plan si ma bucur ca ii prind cu calculatoarele in sediul bibliotecilor si le mai dau si cartea cu de-a sila, dar asta e. Ei nu inteleg ca trebui sa citeasca, dar o citesc, eu ii intreb.”

 
Bibliotecara spune ca elevii de gimnaziu sunt cei mai activi cititori, ceilalti nu prea dau pe la biblioteca.


Elena CASTRAVET, BIBLIOTECARA: “Vedeti ca nu-i aduci cu de-a sila, omul si la biserica, si oriunde, se duce cu inima curata. Asteptam si la biblioteca sa le apara dragostea de a citi.”

 
Bibliotecara recunoaste ca din lipsa de resurse, nici fondul de carte nu poate tine pasul cu vremea.


Elena CASTRAVET, BIBLIOTECARA: “noi nu avem resurse ca sa completam fondurile de carte. Si asta e un minus ca pierdem cititorul mai tanar. Am vazut, cum am oleaca de literatura noua si cititorii vin. Nu ai o carte buna, nu ai nici cititor.”

 
“-Cand ati fost ultima data la biblioteca? -Pe langa ea trec in fiecare zi, pentru ca lucram prin zona, dar in interior- nu.”

 
“cu grijile de la sat nu mai reusim noi sa citim. La televizor cat ne uitam.”

 
“-Cand ati fost la biblioteca ultima data?- Nu stiu, ca nu-s din sat.”

 
Totusi, faptul ca peste 75 la suta dintre moldoveni nu au mers la biblioteci in ultimul an nu inseamna neaparat ca oamenii nu citesc. Mai exista adeptii cititului in format electronic, cum este si aceasta studenta la medicina.


“Pe telefon citesc, e mai comod. Ai ocazia sa-ti salvezi mult mai multe carti.”

 
Unii tineri nu prea stiu unde se afla o biblioteca, in schimb stiu unde sunt cluburile.


-Stiti unde este prin regiune vreo biblioteca. -Nu. -Dar vreun club, da, mai la vale.”

 
“- Da, este aici. După intersecţie. - Nu, acolo e biblioteca. Am luat o carte cu câteva luni în urmă. - A, sau... undeva pe aici, prin regiune. - Uitaţi, aici este Lava, Bastion.”

 
Datele Barometrului de opinie publica mai arata ca in ultimul an, in jur de 80 la suta dintre moldoveni nu au fost niciodata la teatru sau la cinema, iar 79 la suta nu au fost niciodata la muzeu.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn