" Dialogul a fost unul permanent. Nimeni nu ne poate acuza de netransparenta si de lipsa de informare. Este angajamentul nostru, iar ceea ce a fost semnat nu mai este negociabil. Nu exista alt fel de a proceda", le-a spus Iurie Leanca locuitorilor satului Palanca. Ministrul de externe s-a intalnit astazi cu ei, relateaza Info-Prim Neo citat de site-ul inprofunzime.md


Ministrul spune ca, incepand cu anul 2009, autoritatile de la Chisinau au efectuat vizite in localitatea Palanca pentru a informa localnicii despre situatie. „De ce am intins-o atat de mult cu demarcarea frontierelor? Pentru ca din luna septembrie 2010 si pana acum am analizat atent cum vom face demarcarea pentru a evita ulterioarele probleme si pentru a crea conditii locuitorilor satului Palanca”, a mentionat Iurie Leanca.



Potrivit ministrului, Kievul intotdeauna a facut presiuni pentru ca Moldova sa finalizeze procedura de transmitere a portiunii de drum, in conformitate cu angajamentul asumat prin Protocolul aditional la Tratatul de frontiera, ratificat in 2001. Oficialii ucraineni au lasat sa se inteleaga ca, daca procedura va fi tergiversata, vor cere persoanelor care traverseaza frontiera sa faca dovada detinerii a 1200 de euro sau echivalentul acestei sume pentru intretinere pe perioada aflarii pe teritoriul ucrainean. „Pe cine va lovi decizia de a prezenta 1200 de euro la frontiera, in cazul in care aceasta decizie ar putea fi una functionala? Sigur ca in moldoveni, pentru ca noi mergem masiv la ei, dar nu ei vin la noi”, a adaugat Iurie Leanca.

 

”Acordul moldo-ucrainean care vizeaza cedarea de catre Moldova a segmentul de autostrada Odesa-Reni de langa Palanca a fost ratificat cu 10 ani in urma, iar autoritatilor de acum nu le-a ramas decat detaliile tehnice, a declarat Marian Lupu. Intrebat daca va pleca la Palanca pentru a se intalni cu locuitorii satului, care sunt ingrijorati ca nu vor mai putea avea acces la terenurile de dincolo de autostrada, Marian Lupu a declarat ca va merge daca va fi nevoie.



Republica Moldova si Ucraina au semnat Tratatul cu privire la frontiera de stat in 1999, iar in 2001 Parlamentul de la Chisinau a ratificat Protocolul aditional la tratat privind transmiterea in proprietatea Ucrainei a 7,7 kilometri din autostrada Odesa – Reni de langa Palanca. In schimb, Moldova s-a ales cu 450 de metri din teritoriul Ucrainean pentru iesirea la Dunare, pe care s-a construit Portul Giurgiulesti. Joi Ucraina si Moldova au demarat lucrarile de amplasare a semnelor de frontiera in apropierea Grupul de experti din Republica Moldova si Ucraina pentru transpunerea in teren a liniei frontierei a demarat in acesta saptamana lucrarile de amplasare a semnelor de frontiera in apropierea satului Palanca. Vineri peste 200 de locuitori ai satului au protestat pret de 3 ore, ingrijorati ca nu vor avea acces la terenurile agricole pe care le au dincolo de sosea. Iurie Leanca a mai mentionat ca la inceputul saptamanii viitoare urmeaza sa vina la Chisinau ministrul de externe al Ucrainei, iar pe agenda discutiilor este si situatia de la Palanca.