Satui de antrenamentele pe frig, ploaie si zapada in conditii de evul mediu, localnicii de la Serpeni s-au zbatut pana cand au reusit sa porneasca un complex sportiv normal. In sat, numai batranii nu fac sport, iata de ce oamenii au pus mana de la mana, au adunat ceva bani, iar suma de baza au obtinut-o dintr-un proiect european. Astfel, o cladire parasita din localitate va fi peste 2 luni o sala de sport de toata frumusetea.
Practic fiecare locuitor al satului Serpeni face sport ,de care ii place, fie ca e fotbal, tenis de masa, basket sau volei. Asa se face ca localitatea are tocmai 4 echipe de fotbal, dintre una pentru fete si una pentru varstnici. Pentru ca e aproape o lege nescrisa ca mai toata lumea din sat face sport, de la 6 ani a inceput sa joace fotbal si sa practice lupt libere si Ion Topala. In sat nu exista decat sala de la scoala si un stadion, ambele abia de se mai tin. Chiar si fara conditii, Ion a ajuns doi ani la rand campion republican la lupte libere.
Ion TOPALA, SPORTIV “Iarna ne gramadim toti baietii cu instrumente si venim si curatim stadionul asta mic si dupa asta ne antrenam. Ne imbracam mai gros.”
Altii totusi au preferat sa plece din sat, acolo unde au gasit spatii pentru antrenamente cat de cat amenajate. Este si cazul campionului republican la atletica usoara, Constantin Todica.
Constantin TODICA, SPORTIV "Aici nu prea, mai mult in oras deoarece acolo mai gasesti cate o sala, un stadion.”
Fetele care joaca fotbal la echipa din sat nu au nici macar o minge buna. Joaca zi de zi cu niste vechituri sau in cel mai bun caz cu o minge de volei.
"- E usor sa joci cu o minge veche? - Nu prea, pentru ca e grea.”
Pentru ca pasiunea pentru sport e prea mare, oamenii s-au gandit sa nu stea cu mainile in san. Au adunat aproape 50 de mii de euro si au obtinut alte 200 de mii dintr-un proiect finanatat de europeni. Au gasit o cladire parasita, si-au rasuflecat manecile si timp de cateva saptamani, au pregatit chir ei terenul pentru constructori.
Elena PERLIMAN, VOLUNTAR "La demolat la taiat, la curatit la toate celea, tot lucrul, care trebuia de facut a fost facut cu batrani, tineri si copii.”
In noiembrie ar urma sa fie gata complexul sportiv, care le da aripi localnicilor. Acolo vor fi echipamente pentru 8 tipuri de sport, iar sala va fi deschisa si pentru doritorii din stanga Nistrului.
Elena NICOLAEV, PRIMAR SERPENI "Doar femeile in varsta practic nu practica sportul, restul toti sunt antrenati in ceva.”
Constructia complexului sportiv de la Serpeni face parte din cele 80 de proiecte finantate d europeni, destinate imbunatirii relatiilor intre locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. In total, europenii au investit peste 23 de milioane de euro.