Daca pana acum si-au invatat meseriile mai mult din carti, de azi incolo vor pune mana pe echipamente de ultima generatie. Ustesilele din secolul trecut de la o scoala profesionala din capitala au ramas istorie, iar pentru viitorii electricieni si tencuitori au fost amenajate doua laboratoare moderne.
In noul laborator, viitorii tencuitori s-au grabit deja sa puna in practica tot ce au invatat pana acum.
“Inainte de aplicare se amorseaza suprafata, se curata bine, dupa care se aplica mortarul, adezivul si se aplica placile.”
“Noi efectuam lucrari decorative prin metoda pieptanarii. Dupa ce am pieptanat, am efectuat o floare.”
Doua ateliere au fost modernizate la scoala profesionala nr. 7 – fericitii fiind electricienii si tencuitorii.
Valentina GUSAN, MAISTRU: “Diferite role cu diferite desene pt executarea diferitor lucrari, mecanisme pt pregatirea suprafetelor, pentru trasarea suprafetelor.”
Ion CIUDIN, MAISTRU: “E mult mai comod ca este tot. Vorbesti, arati si plus dai sa aplice cu aparate si instrumente.”
Dat fiind ca au scapat de ustensilele vechi, acum elevii isi doresc sa construiasca si un oras demn de secolul 21.
“Sa fie, sa se construiasca un al doilea zgarie nori din lume. Chisinaul ar trebui sa se asemene cu New York-ul, cu Chicago tot.”
Au ales aceste meserii, constienti fiind ca astfel au toate sansele sa primeasca bani buni. Ba mai mult, toti spun ca isi propun sa practice meseria acasa.
“Ma vad lucrand intr-o firma de constructii excelenta si cu un salariu bun. Un mester aevarat poate ajunge la zece si 11 mii.”
“Un zugrav sa primeasca undeva 15 mii de lei.”
Mai mult sau mai putin, de lucru se gaseste oricand, spun elevii.
“Mai putin de lucru se gaseste iarna, ca nu multi construiesc atunci, nu fac.”
“Se adauga unele materiale antiger si se pot excuta foarte usor si la temperaturi joase.”
Amenajarea laboratoarelor a costat un milion de lei, bani ai unei fundatii din Liechtenstein, ce investeste in modernizarea scolilor profesionale de la noi.
Pius FRICK, REPREZENTANT LED MOLDOVA: “Noi nu investim pentru a primi în schimb resurse de forte de munca. Noi doar ajutam Moldova sa îsi antreneze propriile brate de munca.”
Cristina BOAGHI, VICEMINISTRU AL EDUCATIEI: „Avem nevoie nu doar de cercetatori, profesori in stiinte, dar si meseriasi care fac lucru in case.”
La Scoala Profesionala nr. 7 din Chisinau isi fac studiile peste 500 de elevi. Acestia beneficiaza de bursa, hrana gratuita si camin. Studiile dureaza trei ani. In cazul adultilor, se fac cursuri de pregatire de cateva luni.