Google+

Micutii de la o gradinita din Nisporeni isi spala mainile si chiar pot face baie cu apa incalzita cu ajutorul panourilor solare, iar la iarna o centrala termica pe biomasa le va da caldura. Proiectul a costat peste 84 de mii euro - VIDEO

Micutii de la o gradinita din Nisporeni isi spala mainile si chiar pot face baie cu apa incalzita cu ajutorul panourilor solare, iar la iarna o centrala termica pe biomasa le va da caldura. Proiectul a costat peste 84 de mii euro - VIDEO
Embed:

Aproape 300 de copii din Nisporeni se pot considera norocosi. Acum gradinita lor, este deosebita fata de celelalte. Micutii isi spala mainile si chiar pot face baie cu apa incalzita cu ajutorul panourilor solare, iar la iarna o centrala termica pe biomasa le va da caldura. Proiectul finantat de europeni a costat peste 84 de mii euro.


Acum in gradinita "Povestea" nu se mai foloseste apa calda cu scuteala, iar micutii pot face chiar si baie.

 

"Ne spalam cu apa calda, ne place"

 

Cristina MOLDOVAN, PARINTE "E foarte bine pentru copii nostri.”

 

Si bucataresele spun ca de cand au fost instalate panourile solare, munca lor a devenit mai usoara.

 

"Acum e mult mai usor, nu e nevoie s a incalzim apa pentru vase”.

 

"E economie de timp si va da-ti seama cu fara apa calda."

 

4 tone de apa se incalzesc zilnic datorita panourilor solare. 

 

Tatiana COCIU, DIRECTOAREA GRADINITEI “POVESTEA” "Sa fac comparatie cum era candva era un singur boliler intr-o institutie atat de mare si foloseam apa la necesiatate stricta. Simtim apa calda care o avem in robinete. Avem apa deajuns fara plata.’’ 

 

Sistemul isi regleaza sigur temperatura pentru a evita supraincalzirea in zilele  toride. Pe timp de iarna exista surse de alternativa. In zile fara soare, apa va fi incalzita la cazangeria pe biomasa.

 

Andrei MEREACRE, INGINER "Soarele traNsfera caldura acestor gaze interne, apoi caldura se transfera in colector, apoi caldura este transmisa la apa menagera.’’ 

 

Centrala termica pe biomasa functioneaza pe baza de peleti.

 

Andrei MIREACRE, INGINER "Centrala este complet automatizata. Este nevoie doar de o singura persoana sa incarce peletii. Ar fi vorba de o economie de 30, 40 la suta.”

 

Proiectul a costat 84 de mii de euro, bani oferiti de Uniunea Europeana. Cu 15 mii de euro a contribuit si primaria din Nisporeni.

 

Grigore ROBU, PRIMAR ORASUL NISPORENI "Aceste proiecte pentru situatia economica din primarii si de la noi din tara sunt imposibil de implimentat fata ajutorul UE. L-am implimentat aici pentru ca copii sa cunoasca ca pot salva natura”.

 

Pe banii europenilor,  in 21 de gradinite si centre din tara au fost instalate panouri solare combinate cu centrale termice pe biomasa.  

 
  


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn