Pericol pentru sanatate la tabara Pro-Sanatate din Radenii Vechi, Ungheni. 300 de copii, care se odihnesc acum acolo au parte de conditii deplorabile. Mobilierul este stricat, ferestrele casutelor din lemn sunt sparte, iar cersafurile sunt vechi si murdare. De conditii de igiena nici vorba - se spala in ligheane. Directoarea taberei spune ca nu are bani pentru a schimba lucrurile, dar si sa inchida institutia tot nu poate.

Tabara Pro Sanatate, din satul Radenii Vechi a fost deshisa inca acum 40 de ani. De atunci a fost reparata doar cosmetic, astfel ca in casutele din lemn, totul sta sa cada.  Mobilierul este vechi, podeaua arata ca dupa cutremur iar cersafurile  sunt ponosite.  

"Dulapul iata este rupt”.

 Rodica LUPU, DIRECTORUL TABEREI “PRO-SANATATE”: "Nu avem bani pentru reparatia podelei, am cumparat o suta de noptiere cu un an in urma, dar nu avem bani pentru a cumparat noi, cearsafurile nu as spune ca sunt murdare” - Covoarele sunt spalate, nu le-am spalat de cativa ani, le spalam cu fortele propii”.

In odaie se face simtit un miros greu de vechi si murdar, iar praful este destul de vizibil. 

"Curatenia face fiecare dintre noi, fiecare copil este de serviciu”.

Rodica LUPU, DIRECTORUL TABEREI ,"PRO- SANATATE”: "Nu avem resurse pentru a plati pe cineva si sa ne faca curat”.

Si la capitolul igiena personala lucrurile sunt triste. Conform graficului afisat pe usa de la baie, copii pot face dus doar de 3 ori pe saptamana, astfel ca seara se spala in ligheane.  

,,Seara dupa discoteca se spalam picioarele intr-un lighean”

" - Cat de des faceti dus? - rar, peste cateva zile, seara ne spalam in casuta.”

Desi conditiile sunt deplorabile, copii vin la tabara, iar administratia nu se indura sa o inchida. Nu au unde sa mearga in alta parte, mai ales ca parintii achita doar 300 de lei din pretul total de 1600 de lei, restul sumei find compensata de Federatia Sindicatelor.

Rodica LUPU, DIRECTORUL TABEREI "PRO- SANATATE”:  "Aici vin copii din familii vulnerabile.”

Anisia GULICA, DIRECTOR EDUCATIV: "In tabara PRO- Sanatatea nu se pune prioritate pe condiitiile materiale, educatia si timpul petrecut eficient sunt mai importante.”

Tabara supravetuieste doar din banii, care se aduna din vanzarea foilor de odihna.

Rodica LUPU, DIRECTORUL TABEREI “PRO- SANATATE”: "Am solicita ca guvernul si autoritatile locale s-au acorde mai mare atentie odihnei copiilor prin sustinere financiara blocului alimentar si cel de cazare.”  

Responsabilii de la Centru de Sanatate Publica din Ungheni si cei din Radenii Vechi  isi paseaza responsabilitatile si spun ca  nu este de competenta lor sa verifice conditiile din tabara. Nu am reusit sa gasim pe nimeni din conducerea Confederatiei Nationale a Sindicatelor, pentru a ne oferi comentarii.