\"Am fost in Moldova si-am avut impresia ca am ajuns in epoca primitiva\" - asa a descris tara noastra un italian care ne-a vizitat o data. Pentru straini Moldova e subiect de bancuri. Intre timp, guvernantii ne tot promit o Moldova Europeana si ne conving ca n-a mai ramas mult pana vom ajunge si noi in rand cu lumea. In urmatorul reportaj facem o comparatie detaliata intre infrastructura moldoveneasca si cea italiana. Astfel, intelegem de ce moldovenilor plecati le cam trece pofta de a se intoarce acasa.
Ca sa ne dam seama cat de departe suntem de civilizatie am filmat doua sate obisnuite: Saonara din Italia si Lupa-Recea din Straseni.
Sa va explicam diferentele? Imaginile vorbesc de la sine.
In Italia satele nu se deosebesc de orase decat prin marime. In rest au toate conditiile – apeduct, canalizare, drumuri bune. Termeni care pentru satenii din Lupa Recea sunt din domeniul science fiction.
Matusa Ana are o masina de... admirat nu de spalat.
Iar Dumitru, ingenios, ca tot moldoveanul, si-a facut cu mainile sale o cabina de dus mai dihai ca una europeana.
Dintr-un aragaz ruginit si-a tras un lavoar aproape... modern.
Europenii care-au avut prilejul sa treaca prin Moldova fac haz de tara noastra.
Oricum, Lupa-Recea, s-a pornit incet-incet spre Europa, cu tot cu Moldova.
Ei, dar drumul e cam greu si plin de noroi... la propriu.
Ca strazi nu avem asta e clar, o spune si un top al World Economic Forum care anunta ca suntem tara cu cele mai proaste drumuri din lume.
In plus, in Italia, sa vrei ca n-ai cum sa te ratacesti. Indicatoarele iti arata fiecare coltisor in care sa mergi. La noi cel mai bun indicator e... sa indraznesti sa intrebi.
Noaptea, pe orice drumusor italian se vede totul ca-n palma.
Dar daca mergi prin lume si s-a stins lumina – sa stii c-ai ajuns in Moldova.
Cifrele arata dezolant. La sate doar o treime din gospodarii sunt conectate la apeduct (36%), cam tot atatea la reteaua de gaze (33%), iar de apa calda – nici pomina (0,3%). Canalizarea e si ea un vis (1,5%), iar 8 din 10 sateni n-au idee ce-i aceea baie.
Si Chisinaul, singurul oras mai rasarit din tara noastra, in care-ar vrea sa incapa toti moldovenii ramasi acasa... e inca taaare departe de civilizatia occidentala.
Pistele pentru biciclisti... la noi sunt o utopie. Macar marcaje pe strazi de-am avea, dar si acestea lipsesc. Cat despre transportul public... cu microbuzle noastre suntem vestiti in toata Europa.
Tomberoane la fiecare cativa metri ca-n Verona?
Dorin CHIRTOACA, PRIMAR CHISINAU: “Chisinaul este in urma capitalelor europene cu 20-30 de ani, pe alocuri cu 50 de ani. Cu siguranta suntem pe calea cea corecta.”
O astfel de infrastructura nu atrage investitii, nu aduce oameni de afaceri, iar moldovenilor plecati le taie cheful de a reveni acasa, cu toata dragostea lor pentru patrie.