Google+

Muzica si multa voie buna la festivalul dedicat energiei durabile - numit sugestiv Sun Da-i Fest. Zeci de tineri si-au prezentat astazi inovatiile - VIDEO

Muzica si multa voie buna la festivalul dedicat energiei durabile - numit sugestiv Sun Da-i Fest. Zeci de tineri si-au prezentat astazi inovatiile - VIDEO
Embed:

Tehnologii ECO, brichete, cazane pe biomasa, jocuri si distractii pentru cei mici, muzica, dar si multa voie buna au putut fi gasite astazi in Gradina Publica Stefan cel Mare. Acolo a avut loc un festival dedicat energiei durabile - numit sugestiv Sun Da-i Fest. Evenimentul a adunat multa lume, de la tineri inovatori, pina la parinti cu pici care au venit sa se distreze.


La festival au putut fi vazuti multi tineri care si-au prezentat astazi inovatiile. Marcel Supodnitchi este din Balti. Are 16 ani si tocmai a absolvit gimnaziul. Ajutat de tatal sau, baiatul a construit un panou solar pentru a incalzi apa. Inventia este utilizata chiar la ei acasa.

 

Marcel SUPODNITCHI, INVENTATOR “Undeva doua zile mi-a ocupat din timp pentru a-l confectiona. M-am gandit sa fie mai ecologic si mai ieftin.”


De 4 ani, Serghei Volcu confectioneaza brichete din lemn si paie pentru cazane pe biomasa, dar si sobe. A venit tocmai de la Orhei pentru a-si prezenta productia. 


Serghei VOLCU, PROPRIETAR  “Caldura achitata degajata de lemne sau brichete din lemn sau paie se echivaleaza undeva intre 25-35 de procente mai ieftin.”

 

Printre inovatii a fost si o masina electrica, care se alimenteaza de la priza- dureaza de 5-7 ore. Deocamdata propretarul isi incarca automobilul acasa insa in curand in oras va aparea prima statie de alimentare in acest sens.

 

Gheorghe HABED, DIRECTOR COMPANIE “Noi putem circula liber in jur de 100 de kilometri. Pe parcursul zilei este suficient.”

 

Agentia pentru Eficienta Energetica a prezentat un scaun din inox, care se incalzeste pe baza de biocombustibil. 

 

Andrei, REPREZENTANT DARNIC GAZ  “Acest lucru este simplu pentru orice om si este destul de accesibil. Aici iti reglezi temperatura in casa, dai mai incet, mai putin. Unicul lucru ce trebuie sa facem este doar sa-l alimentam. Putem sa-l folosim chiar pentru aceleasi banci din parcuri ca sa ne incalzim, ca tineretul iarna sa se incalzeasca.”

 

La eveniment au putut fi admirate si diverse obiecte confectionate manual din deseuri reciclabile si ecologice. Cei mai bucurosi au fost, ca de obicei, copiii. Pentru ei au fost organizate concursuri, jocuri, dar si o curte mare plina cu hirtie, in care acestia s-au putut distra. 


”Tren. Cu ce il colorezi? Cu nisip colorat. Ai mai desenat asa ceva vreodata/ nu. Nicicind.”
”E foarte bine. E o senzatie pentru copii deosebita. E o idee foarte buna pentru ei sa se joace.”

 

Unii parinti au facut chiar si cumparaturi.

 

”Foarte multe lucruri interesante. Multe inovaţii, sfaturi despre cum să facem lumea noastră mai bună, cum să utilizăm energia mult mai eficient.”

 

”Republica Moldova este o tara dependenta de resurse energetice de import, de aceea, trebuie sa promovam aceste surse si sa promovam eficienta energetica.”

 

”Mi-a plăcut foarte mult aparatul care desenează pe baza gravitaţiei. Foarte multe lucruri interesante. 

 

”Suntem uimiţi că la noi se organizează asemenea festivaluri. Acum participăm la concursul City Quest. Pentru mine  un know-how, pentru mine e prima dată in viaţă. Iată cu copilul prima dată participăm.”

 

Mihail STRATAN, DIRECTOR AGENTIA PENTRU EFICIENTA ENERGETICA, ORGANIZATOR ”Este un festival care incheie maratonul saptaminal al evenimentelor dedicate Saptaminii Europene a Energiei Sustenabile. Am reusit sa organizam un festival care aduna oameni buni, oameni care doresc sa afle mai multe lucruri despre tot ce inseamna eficienta energetica, valorificarea resurselor energetice regenerabile, si toate aceste tehnologii puteti sa le gasiti aici.”

 

Evenimentul a culminat cu un concert live in cadrul caruia instrumentele au fost alimentate cu energie solara. Festivalul Sun Da-i Fest este la cea de-a patra editie. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn