Google+

Ne scapa de seceta. Un sistem de irigare reconstruit din bani americani, dat in exploatare la Criuleni: Gustul face diferenta

Ne scapa de seceta. Un sistem de irigare reconstruit din bani americani, dat in exploatare la Criuleni: Gustul face diferenta
Embed:

Americanii ne scapa de seceta. Nu in general, ci in cazul productiei agricole. Un sistem de irigare performant reconstruit din banii Statelor Unite a fost dat astazi in exploatare la Criuleni. Sistemul va aduce eficienta si competitivitate agricultorilor dau asigurari autoritatile. In plus, totul este computerizat.

 

Desi e toamna, mercurul coboara si sub zero grade, iar vremea nu e tocmai de udat, asta nu i-a oprit pe oficiali, care au vrut sa fie primii care testeaza sistemul de irigare. Mai ales ca suntem si in campanie electorala.

 

Nicolae MARDARE, REPREZENTANT FIRMA DE CONSTRUCTII: "Se porneste si se opreste de calculator. Cine are dreptul? Utilizatorul final."

 

Sistemul de irigare a fost reconstruit intr-un an si jumatate. Apa din Nistru ajunge cu ajutorul pompelor in tevi, iar mai departe isi continua drumul spre terenurile agricultorilor.

 

Nicolae MARDARE, REPREZENTANT FIRMA DE CONSTRUCTII: "Despre eficienta."

 

Americanii au platit pentru acest sistem 4,7 milioane de dolari. Totul pentru ca agricultura moldoveneasca sa dea semne ca poate deveni ca-n occident.

 

William MOSER, AMBASADORUL SUA LA CHISINAU: "Fructele şi legumele moldoveneşti: gustul face diferenţa."

 

Ambasadorul Statelor Unite si premierul moldovean au sarbatorit inaugurarea acestui sistem prin...sadirea catorva puieti.

 

Iurie LEANCA, PRIM-MINISTRU: "Nu e teren irigat, o sa venim sa-l udam."

 

Sistemul acopera o suprafata de aproape 700 de hectare de teren, insa poate fi extins. La asta s-a gandit si Mihai Cojocaru, agricultor care a plantat acum trei ani  livezi de caişi, ciresi si peri.

 

Mihai COJOCARU, AGRICULTOR: "Pana acum aduceam apa cu un tractor."

 

Barbatul s-a incapatanat sa-si aduca apa nu cu tractorul. 

 

Mihai COJOCARU, AGRICULTOR: "Am adus aproape tot, trebuie multi bani, stim".

 

Vasile BUMACOV, MINISTRUL AGRICULTURII: "In urma embargourilor, noi trebuie sa fim competitivi, iar irigarea ne ajuta." 

 

Anisoara LOGHIN, REPORTER PRO TV: "Un sistem de irigare performant este insa un vis pentru mai toti moldovenii. O mare parte dintre agricultorii nostri inca mai folosesc sistemele vechi, ruginite, construite inca in secolul trecut si care lucreaza partial. Iar o alta parte au si uitat ce-i aia irigare. Anisoara Loghin, PRO TV."


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: agricultori, americani, sistem de irigare,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn