Google+

Patru tineri moldoveni vin cu o idee indrazneata. Acestia vor sa creeze criptoleul, o moneda virtuala, asemenea bitcoinului. BNM avertizeaza despre riscurile acestor plasmuiri virtuale - VIDEO

Patru tineri moldoveni vin cu o idee indrazneata. Acestia vor sa creeze criptoleul, o moneda virtuala, asemenea bitcoinului. BNM avertizeaza despre riscurile acestor plasmuiri virtuale - VIDEO
Embed:

Patru tineri moldoveni vin cu o idee indrazneata. Acestia vor sa creeze criptoleul, o moneda virtuala, asemenea bitcoinului.

 

Cei patru tineri de 19 ani, dintre care doar unul este la Chisinau, iar ceilalti sunt la Praga si la Budapesta s-au gandit ca nu ar strica sa aiba si Moldova propria sa criptovaluta, care sa se numeasca, evident, criptoleu. Au pornit de la ideea bitcoinului, o moneda internationala care nu apartine niciunei institutii financiare si care poate fi liber gestionata in lipsa comisioanelor.

 

Cristian SLIVCA, STUDENT:Fiindca noi suntem orientati pe piata concreta, adica vom fi izolati economic si financiar, asa ca pretul lui va fi cat mai stabil posibil.”

 

Oricine va putea investi in leii virtuali si ii va putea gestiona pe internet, spun tinerii. 

 

Cristian SLIVCA, STUDENT:Isi inscrie platforma noastra, ca un fel de portofel elctronic si vei putea transmite acesti bani. Vei trebui sa iei QR codul la prietenul tau banii s-au transmis automat.”

 

In asa fel ar urma sa fie format un sistem de plata electronic, valabil pe piata noastra, insa care nu s-ar deosebi cu nimic de leii obinuiti incarcati electronic. Asta pentru ca legislatia noastra spune ca valoarea monedei virtuale trebuie sa fie egala cu a celei tiparite. Deci nu prea poate fi vorba de profit asa cum poate fi in cazul bitcoinului.

 

Pana atunci, baietii trebuie sa stringa bani pe care sa ii investeasca in soft. 

 

Expertii spun ca rolul criptomenedei este doar de a facilita plata pe internet. Astfel, baietii ar deveni doar operatorii unui serviciu care ar pune la dispozitie niste portofele virtuale. Pana atunci insa, responsabilii de la BNM ne avertizeaza sa fim precauti atunci cand este vorba de astfel de plasmuiri virtuale.

 

Andrei ROTARU, DIRECTOR DEPARTAMENT CERCETARE ECONOMICA, BNM:Utilizatorii sunt expusi unor riscuri legate de pretul inalt si volatil, fraudarii tranzactiilor si operatiunilor de convertire. Moneda virtuala este un activ riscant de investitie din cauza preturilor volatile, posibilitatea de fraudare. “

 

Baietii spera, totusi, ca pana la sfarsitul acestui an sa isi puna ideea in aplicare.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn