De astazi pe piata vor aparea placute cu numere de inmatriculare de tip nou. Acestea nu mai contin initialele raionului sau orasului, iar numarul de pe ele este format din trei litere si 3 cifre aleatorii. Sunt mai scumpe, dar vestea buna este ca numerele de inmatriculare de tip vechi sunt inca valabile. Soferii pot sa le schimbe doar daca doresc acest lucru.

Publicat:01.04.2015, 13:26

Serghei RAILEAN, DIRECTOR REGISTRU: “Fontul cu care sunt inscriptionate numerele si literele se numeste germanic care este imposibil de falsificat. Pe fiecare dintre ele, in doua locuri este gravat cu lazerul un numar de serie unic.”

Asa vor arata noile placute cu numere de inmatriculare. O alta noutate este o adancitura rutunda pe unde soferii isi vor putea lipi stikerul de la revizia tehnica.

Tatiana CALISCIUC, REPORTER PRO TV: “Pana acum abtibildul cu revizia tehnica era lipit pe parbriz, prin partea interioara unde nici o persoana straina nu avea acces. Acum propunerea celor de la Registru este ca acesta sa fie lipit pe noile placute de inmatriculare, in acest loc. Astfel, exista riscul ca oricine sa-l dezlipeasca si sa-l puna la masina sa.”

Cei de la Registru spun insa ca datele de pe stiker sunt retinute de camerele de supraveghere din trafic, astfel ca daca abtibildul va fi pus pe o alta masina, acest lucru va putea fi descoperit. Pretul unei placute de tip nou este de 480 de lei, cu 140 de lei mai mult decat pretul celor vechi. Cei insa care isi doresc numere personalizate vor trebui sa scoata din buzunare zeci de mii de lei.

Cele mai scumpe placute vor costa 18 mii de lei si vor contine trei litere de acelasi fel si o cifra la alegerea soferului. Suma este de doua ori mai mare decat pretul vechi, deoarece statul are nevoie de bani, explica intreprinderea Registru. Un simplu calcul ne arata ca exista 310 variante de numere care ar costa 18 mii de lei, ceea ce ar constitui peste 5 milioane de lei. Soferii spun ca nu ar da atatia bani pentru un moft.

“500 cel mult as da, candva vroiam si eu sa-mi cumpar dar costa 4000 de lei, dar si atunci am zis ca este prea scump.”

“Este o prostie.”

“Eu nu as da bani, consider ca nu este nici o diferenta. Este exagerat.”

Directorul intreprinderii Registru sustine ca ideea de a scoate initialele raionului sau ale orasului de pe placute vine din Europa.

Serghei RAILEAN, DIRECTOR REGISTRU: “De exemplu in Italia s-au scos initialele pentru a evita discriminarea precum ca nord oamenii sunt mai bogati, iar la sud mai saraci.”

Placutele pentru masinile demnitarilor de stat si cele ale Ministerului de Interne initialele vor ramane aceleasi, aplicandu-se doar elementele de securizare. Potrivit reprezentantilor intreprinderii Registru, vineri deja circa 3 mii de cereri au fost depuse pentru confectionarea placutelor de tip nou. Ultima data, modelul placutelor s-a modificat in 2011, cand a fost adaugat fundalul albastru pe care este tiparita stema. Placutele noi au fost confectionate cu scopul de a combate falsificarea lor dar si de a ajusta actiunile de inmatriculare a unitatilor de transport la standardele europene.