Google+

Raportul Kroll 2 este gata. In cateva saptamani va ajunge in Moldova, insa nu este clar cum si daca va fi facut public: s-a discutat despre necesitatea de a proteja derularea anchetei si de a nu prejudicia sansele de recuperare a activelor delapidate

Raportul Kroll 2, cel care urmeaza sa vina cu detalii noi in cazul furtului miliardului din cele trei banci este in faza finala de redactare si este planificat sa fie transmis, autoritatilor de la noi, in urmatoarele cateva saptamani, anunta BNM intr-un comunicat de presa, dupa intrevederea de la Chisinau, a reprezentantilor Kroll cu oficialii de de la noi. Totodata, in comunicat se arata ca partile au discutat despre importanta informarii publicului si partenerilor de dezvoltare despre rezultatele investigatiei, dar si necesitatea de a proteja derularea anchetei si de a nu prejudicia sansele de recuperare a activelor delapidate.

 

Comunicatul emis de BNM:

 

'Reprezentanţii companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson au efectuat, pe 7 noiembrie 2017, o vizită la Chişinău pentru a avea întrevederi cu reprezentanţii mai multor instituţii publice, cu scopul de a agrea structura şi termenele strategiei de recuperare a activelor delapidate ca urmare a fraudei care a dus în 2014 la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii SA, Banca Socială SA  şi Unibank S.A..

 

Şedinţa de lucru a fost condusă de prim-ministrul, Pavel Filip. La întrunire au participat preşedintele Parlamentului, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), ministrul Economiei şi Insfrastructurii, ministrul Justiţiei şi reprezentanţi ai Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupţie, Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi Agenţiei pentru recuperarea bunurilor infracţionale (ARBI).

 

Reprezentanţii companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson au prezentat o versiune actualizată a strategiei de recuperare a activelor delapidate, în care se ţine cont de comentariile anterioare ale reprezentanţilor BNM, ARBI şi ai Procuraturii Anticorupţie. În particular, s-a discutat despre căile de iniţiere a procedurilor legale în multiple juridicţii, inclusiv modalităţile de recuperare a activelor în jurisdicţii opace, cu structuri şi procese juridice netransparente. Părţile au convenit că implementarea strategiei va fi condusă de către organele de anchetă şi urmărire penală moldoveneşti cu sprijinul companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson. Aceasta presupune crearea unui cadru de analiză şi schimb de informaţii obţinute din investigaţiile atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Autorităţile din Republica Moldova vor crea un grup de lucru care va conlucra cu experţii Kroll şi Steptoe & Johnson şi va obţine, în mod regulat, informaţii actualizate cu privire la progresul înregistrat.

 

Totodată, reprezentanţii consorţiului internaţional au confirmat că al doilea raport de investigaţie este în fază finală de redactare şi este planificat să fie transmis în următoarele câteva săptămâni. Părţile au discutat despre importanţa informării publicului şi partenerilor de dezvoltare despre rezultatele investigaţiei, dar şi necesitatea de a proteja derularea anchetei şi de a nu prejudicia şansele de recuperare a activelor delapidate. Consultările la subiectul transparentizării şi prezentării concluziilor raportului de investigaţie vor continua. Reprezentanţii companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu Procuratura Generală şi ARBI după livrarea raportului, pentru a susţine efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internaţional, dar şi pentru a solidifica baza de probe în procedurile iniţiate pe plan naţional."

 

Primul raport Kroll a fost publicat, in 2015, de catre presedintele Parlamentului pe blogul sau.

 

In furtul miliardului din Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank ar fi fost implicate in jur de 75 de companii, care ar fi actionat concertat, toate avand legatura cu Ilan Shor. Primarul de Orhei, care este cercetat in dosarul BEM, se declara nevinovat.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn