In timp ce unii mai au de trecut prin 2 sau 3 examene, altii au terminat deja bacalaureatul. Este vorba despre olimpici. Printre norocosi este si Dinu Purice, care a castigat olimpiadele republicane la matematica si fizica. Mai mult, el a obtinut deja o bursa in Germania, unde isi va continua studiile.

Publicat:11.06.2014, 13:09


Aproape 20 de minute, atat i-a luat olimpicului nostru, elev in clasa a XII-a la liceul “Orizont” sa gaseasca solutia acestei probleme destul de dificila.

Dinu PURICE, OLIMPIC: “Nu a fost dificil, poate daca nu ma ajuta un pic profesorul imi lua mai mult timp de rezolvare, dar reuseam pana la urma.”


Profesorul, care este doctor in matematica, sustine ca problema a fost destul de complicata si ca studentilor le-ar fi luat mult timp sa o rezolve.

Pavel CHIRCU, DOCTOR IN MATEMATICA: “Desigur ca sunt necesare cunostinte profunde.”


In spatele unor astfel de performante stau ore de munca. Dinu spune ca petrece mult timp printre cifre.

Dinu PURICE, OLIMPIC: “Ma straduiesc sa lucrez minim doua ore pe zi.”

Pavel CHIRCU, DOCTOR IN MATEMATICA: “Nu este sufiecient doar munca sau talent. Ele sunt complementare.”


Dinu este bun nu doar la matematica, dar si la fizica. El ne-a oferit o explicatie pentru scartaitul cretei pe tabla, care de multe ori este destul de enervant.

Dinu PURICE, OLIMPIC: “Exista o diferenta intre coeficientul de frecare static si coeficiantul de frecare dinamic. Cel static este un pic mai mare decat cel dinamic. Aici rezulta o miscare intrerupta, care la o frecventa inalta, creaza acest sunet neplacut.”


Iar sirul deznodamintelor poate continua cu exemple care aparent, par firesti.

Dinu PURICE, OLIMPIC: “Absolut toate procesele din viata cotidiana se explica fizic, insa uneori ajungem la unele sisteme simplificate. De exemplu cand mergem pe strada si vedem cum vantul inclina un copac. Este posibil de calculat unghiul de inclinatie a acestuia in functie de rigiditatea lemnului, viteza vantului, dar si suprafata coroanei.”


In cadrul sesiunii de bacalaureat, elevul a sustinut doar doua probe, la limba romana si la engleza.

Dinu PURICE, OLIMPIC: “Caracterizarea unui personaj necesita o capacitate de analiza.”


Potrivit Ministerului Educatiei, toti elevii premianti la olimpiadele nationale si internationale sunt scutiti de examene la proba la care au facut performanta, obtinand nota zece din oficiu.