Google+

Un om de afaceri din Cojusna este cel mai mare producator de ulei de levantica din Europa

Un om de afaceri din Cojusna este cel mai mare producator de ulei de levantica din Europa
Embed:

O afacere infloritoare poate fi si frumos mirositoare. O administreaza un om de afaceri din Cojusna, care a ajuns sa fie cel mai mare producator de ulei de levantica din Europa. Are cu ce se mandri. Uleiul pe care-l produce Gheorghe Jereghi, aici, in Moldova, este utilizat pe larg in produsele cosmetice si farmaceutice din Germania si Marea Britanie, dar si in alte tari. In plus, a reusit sa ofere locuri de munca la cel putin 300 de moldoveni.


Imagini parca desprinse din cunoscuta pelicula "Parfumerul". Campiile violete se intind pe o suprafata totala de aproape 200 de hectare undeva in raionul Rezina, ferite de impuritati si zgomot. O adevarata comoara pentru cei care cultiva levantica, denumita si planta unei vieti sanatoase. Aici lucreaza de zor Gheorghe Jereghi, inspirat de miile de picaturi de prospetime si parfum.

Cum picatura cu picatura umple vasul, asa pas cu pas Gheorghe Jereghi, impreuna cu un partener britanic, si-a pus afacerea mirositoare pe roate. A inceput de la zero, pentru ca nu era initiat in ale levanticai. In plus, uleiul de levantica este un produs organic foarte apreciat in Europa. 95 la suta din ce produce Gheorghe Jereghi ajunge in Germania, restul in Marea Britanie. Asa ca, multe produse cosmetice, chiar daca au pe ambalaj tara de productie alta decat Moldova, mirosul sesurilor noastre scaldate de soarele varatic este inconfundabil.

Pe an Gheorghe Jereghi produce in jur de la doua jumatate pana la patru tone de ulei, care se vinde la pretul de cel putin 40 de euro litrul. Calculele sunt simple, dar si istovitoare. Asta pentru ca levantica, desi pare usor de crescut, are nevoie de o intretinere aparte. Pentru a nu strivi florile, practic toata munca se face manual. Din aceasta cauza, Gheorghe Jereghi angajeaza in fiecare an pana la 300 de oameni, majoritatea tarani din satele invecinate.

Dupa ce este taiata, floarea este lasata o zi pe camp, apoi este transportata la fabrica, de unde si se extrage uleiul. Aici, cativa oameni urmaresc ca intreg procesul sa decurga asa cum trebuie. Nu de alta, dar calitatea e cea mai importanta.

In ziua in care am vizitat lanurile de levantica, a ajuns si partenerul britanic al lui Gheorghe Jereghi la Rezina, care spune ca e impresionat de roada din acest an, dar si de eforturile colegului sau de  afaceri.

Odata intrand in lanul de levantica, ramai captiv miresmei acestei culturi. Nu degeaba, privirile zecilor de turisti, care trec pe-alaturi in drum spre manastirea din Tipova, sunt furate de culorile vii de pe  dealuri. De aceea si Gheorghe Jereghi petrece ore in sir in marea violeta si se mandreste ca ARE CU CE!

Stii pe cineva cu care te mandresti si pe care ar trebui sa-l cunoastem cu totii?


Trimite-ne povestea la amcuce@protv.md

Sursa: Pro TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn