Si daca vorbim despre talent, munca, perseverenta si carisma luate la un loc, inseamna ca vorbim despre Valentina Nafornita. Soprana care, la 27 de ani, cu o voce minunata si un zambet ghidus a pus la picioarele ei o lume intreaga. Venita dintr-o familie modesta din satul Cuhnesti, raionul Glodeni, Valentina a ajuns sa cucereasca cele mai mari scene din lume. Acum este angajata la Opera de Stat din Viena, iar tara lui Mozzard o slaveste. In urmatorul reportaj incercam sa ne dam seama cate sacrificii a facut Valentina ca sa parcurga drumul de la Cuhnesti pana la Viena.

Publicat:03.09.2014, 16:08

“Ai pagina? Sa nu canti dupa ureche!”

Am surprins-o pe Valentina la ultima sa repetitie inainte de concertul din august, primul organizat la Chisinau. 

Canta cu daruire si se vedea ca punea suflet si responsabilitate in fiecare nota si in fiecare gest. Asa cum de altfel a facut tot timpul.  

Urma sa sustina cel mai emotionant examen, cel in fata publicului de acasa. 

Atat de fireasca si lipsita de fite, si-a cucerit publicul, dar si publicul a cucerit-o.   

Valentina NAFORNITA, SOPRANA:  „Acasa am avut emotii speciale, nici nu credeam ca voi fi atat de emotionata.”

Despre ea nu poti sa vorbesti in cateva cuvinte. De cativa ani incoace numele ei e pe buzele tuturor celor indragostiti de muzica clasica, chipul ei e pe copertile celor mai importante reviste. A castigat concursuri peste concursuri, iar victoria care i-a adus lumea la picioare este primul loc la Concursul BBC Cardiff Singer of the World 2011, adica cea mai buna voce din lume.

Valentina NAFORNITA, SOPRANA: “Dupa ce muncesti atata, faci atatea sacrificii ca sa ajungi macar undeva si deodata primesti mai mult decat ai visat, esti coplesit.”

Incercam sa ne dam seama cat de lung si de complicat a fost drumul ei de la Cuhnesti pana la Viena. Peste o mie de kilometri de... munca si daruire.

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Aceasta casa mica si batraneasca, cu peretii crapati pe alocuri este scoala de arte din satul Cuhnesti. E locul unde Valentina Nafornita a prins dragostea pentru muzica. Haideti sa intram.”

O cladire in care acoperisul curge, pianele sunt prea vechi, iar podelele scartaie sub picioare. Acum 19 ani, Valentina, o fetita din clasa intai era sufletul acestei scoli.

Violeta HUZINSCHI, DIRECTOR SCOALA DE ARTE, CUHNESTI: „Aceasta este sala de dans unde a dansat Valentina.”

Valentina NAFORNITA, SOPRANA: “Alti copii se jucau, dar eu studiam, cantam in corul bisericii, la coregrafie, la vioara, faceam dans popular si balet.”

Era din prima promotie a scolii, iar profesorii isi amintesc de ea cu drag.

Lucrurile ei sunt pastrate cu sfintenie.  

TATIANA, COLEGA DE BANCA A VALENTINEI: "Iata vioara Valentinei, 7 ani a cantat la ea, o pastrez cu drag."

Iar pozele sale impodobesc toate panourile de onoare.

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Aceasta este casa unde Valentina si-a petrecut copilaria. Era muncitoare si dupa ce lasa vioara, muncea in gradina.”

Violeta HUZINSCHI, DIRECTOR SCOALA DE ARTE, CUHNESTI: „Erau o familie cu greutati. Mama ei vindea gaste la piata ca sa poata plati studiile.”

Dupa scoala de la Cuhnesti, Valentina a mers la Colegiul de muzica Stefan Neaga din Chisinau, apoi a facut masterat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Valentina NAFORNITA, SOPRANA: „La Bucuresti, cand eram studenta, in fiecare duminica dimineata eram la slujbe, unde cantam in corul bisericii, seara cantam la nunti si cununii ca sa fac un ban."

Acum e solista la cea mai importanta casa de opera din lume -  Opera de Stat din Viena. E casatorita cu baritonul Mihai Dogotari, un baiat din satul vecin cu care canta deseori impreuna.

A primit in viata ei tone de flori.

Si a auzit valuri aplauze. 

Dar nu se opereste aici. Dupa ce discuti cu Valentina iti dai seama ca ea este omul care ar reusi sa ajunga oriunde si-ar dori. Pentru ca are atata ambitie, curaj si perseverenta si stie sa-si urmeze visul cu daruire.