Nu dati bani copiilor care cersesc pentru ca in felul acesta ii condamnati la un abuz grav! Este indemnul autoritatilor municipale care astazi au lansat o campanie de informare in acest sens. Responsabilii spun ca atunci cand vedeti un minor cerand bani sau un adult folosind un copil la cersit sunati imediat la 902. Pana aici procedura pare clara. Totusi mai departe itele se incurca, autoritatile inca nu au solutii clare pentru a pune capat cersitului, asa ca de multe ori copiii revin in strada.
Aceasta fetita a fost torturata de cand s-a nascut – de saracie, de parinti iresponsabili si de indiferenta celor din jur.
“Inainte de ajunge la acest centru cerseam pentru mancare.”
Cerseste de cand se tine minte – nu pentru ca voia bani, ci pentru ca nu avea de ales.
“Mama imi lua toti banii nu-mi ramanea nici pentru un suc. Faceai multi bani? Cate 150 de lei pe zi.”
Ea este micuta pe care am intalnit-o si la cimitir, de Pastele Blajinilor, cersind impreuna cu sora sa.
Ultima data a fost adusa la centrul de plasament de urgenta din capitala de politie. Fusese gasita noaptea cu mana intinsa.
“Era noaptea, eu eram langa un magazin. De ce nu erai acasa daca era noapte? Am fost, dar m-au trimis inapoi.”
Aici ii este bine.
“Aici mananc la timp, ma joc, privesc televizorul.”
Si nu-si mai doreste sa plece inapoi in strada, unde era de multe ori umilita si batjocorita.
“Nu vreau sa ma intorc acasa, ma vor pune din nou sa cersesc.”
Si totusi ea este aici in plasament de urgenta adica poate sta doar cateva luni – ce se va intampla cu ea mai departe inca nu este clar. Fratele ei mai mare a fost aici de nenumarate si a ajuns din nou in strada. La fel si sora sa. Si nu sunt singurii mici cersetori pentru care autoritatile inca nu au gasit o modalitate de a-i proteja.
Maria JECHIU, DIRECTOR CENTRUL MUNICIPAL PENTRU PLASAMENT DE URGENTA: “Sunt adusi la noi, ii spalam, ii ingrijim, apoi fug. De ce nu se rezolva problema? Parintii trebuiesc responsabilizati.”
Implicarea copiilor in cersetorie este un ABUZ GRAV. Iar trecatorii care le ofera bani incurajeaza exploatatorii lor sa-i foloseasca si mai departe. Ca sa opreasca acest flagel autoritatile impeuna cu un ONG au lansat astazi un spot social.
Alina GAINA, REPREZ. CENTRUL MEDIA PENTRU TINERI: “Credem ca daca societatea va intelege ca nu trebuie sa incurajeze cersitul, atunci si oamenii legii isi vor face meseria mai bine.”
Ce se intampla dupa asta cu copiii prinsi cersind e greu de spus. Sefa directiei pentru protectia drepturilor copiilor sustine ca se lucreaza in parte cu fiecare copil pentru a se gasi solutia optima.
Svetlana CHIFA, SEFA DIRECTIA MUNICIPALA PROTECTIA COPILULUI: “Pot fi indemnizatii la nivel local pentru parinti. Ultima solutie este ca copilul sa fie despartit de parinti. Incercam sa nu ajungem pana la asta.”
Urmeaza sa se gaseasca o solutie si pentru ca micutii care stau ca si lesinati in bratele adultilor sa treaca expertiza medicala pentru a se vedea daca au fost drogati sau li s-a dat alcool.
Svetlana CHIFA, SEFA DIRECTIA MUNICIPALA PROTECTIA COPILULUI: “Vom incerca sa stabilim o procedura clara cu Ministerul Sanatatii si Spitalul de Urgenta.”
Politistii, la randul lor, au si ei obligatia de a se autosesiza atunci cand vad copii implicati in cersetorie. Dar nu ne-au putut explica de ce la Pastele Blajinilor atunci cand zeci de copii stateau cu mana intinsa niciun om al legii nu a intervenit.
Vladimir DICUSAR, INSPECTOR BIROUL SIGURANTA COPII, CHISINAU: “Eu nu stiu daca atunci era cersit sau nu, asta e de datoria asistentilor sociali...”
Directia pentru protectia drepturilor copiilor sustine ca in urma raziilor efectuate in anul 2015 a depistat 26 de copii implicati in cersit dintre ei doar trei erai singuri, ceilalti fiind impreuna cu mamele lor.
-------------------------
Spotul integral realizat de Directia Municipala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Centrul Media pentru Tineri si CurajTV.