Din lipsa de bani, timp sau interes, exista si moldoveni care aleg sa-si petreaca vacantele acasa, descoperind noi locuri in tara noastra. Ei spun ca au decis sa-si cunoasca tara, dar recunosc ca e si mai ieftin sa admiri peisajele mioritice decat sa te odihnesti in afara.

Publicat:31.07.2016, 14:58


Weekend-urile libere sunt dedicate locurilor frumoase din Moldova, si-a spus aceasta familie care si-a facut deja un obicei din a strabate tara..

“Suntem curiosi de frumusetile si de locurile interesante si din Moldova, nu doar de peste hotare. Weekendul trecut am fost la Hanul Manuc Bei din Hancesti si am descoperit un univers interesant care e legat strans de istoria neamului nostru.”

Fiecare destinatie este aleasa in sanul familiei.

“- Ai fi putu sa petreci aceasta duminica la piscina. - Da, as fi putut, dar am decis sa imbin utilul cu placutul.”

In satul Raciula, Calarasi am intalnit mai multi moldoveni decisi sa descopere tara de-a fir-a par.

“Inaintea faceam cu copii pelerinaj sa spunem asa, locurile care erau cunoscute din punct de vedere turistic, acum sunt libera in sensul asta  - cu sora mea.”

“Este o problema ca noi nu cunoastem si nu avem simtul asta de mandrie de plaiul nostru, nu stim istoria corecta.”


Tatiana Ermacicova si-a chemat prietena din Moscova pentru a-i arata Moldova. Femeile si-au propus ca timp de doua luni, fiecare duminica sa o petreaca strabatand in lung si in lat.

Tatiana ERMACICOVA, TURIST “Soroca, Orhei, Saharna. În multe locuri am fost. Pe unele le-am vizitat chiar de doua ori. Cu placere mergem în acele locuri care ne duc mai aproape de Dumnezeu."

Pe langa excursiile la manastirile din tara, agentiile de turism propun locuitorilor capitalei sa faca cate un popas si la casele unor oameni care si-au transformat gospodariile in atractii turistice.

 „Am hotarat sa ne ocupam intensiv cu albinele. In prezent avem peste 100 de familii de albini.”

Astazi, turistii au avut ocazia sa viziteze “Casa Mierii”.

"Vreau intatii sa imi stiu tara, apoi sa ma duc in alte tari si sa le stiu si pe ele.”

"Vreau sa vad cum oamenii traiesc, mai ales aici la „Casa Mierii”, o gospodarie naturala. Vrei sa vezi nu doar lucrurile de la suprafata, dar chiar cum lucreaza oamenii."

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV “Stupul este din sticla pentru ca turistii sa poata vedea ce fac albinele.  Mai exact, turistii pot vedea procesul de obtinere al mierii, fara riscul de a fi intepati.”

Dupa ce afla mai multe din culisele afacerii dulci, turistii sunt invitati sa guste din deliciile preparate pe loc. Vinul din miere este foarte popular.

"De parca ar fi un vin sec, doar cu tente specifice."

"E acru.”

"Foarte gustos, original.”

Constantin STEGARESCU, ADMINISTRATOR “CASA MIERII” “Tot practic ce se poate de extras de la albini sa colecteaza si este aici depozitul si magazinul pentru vanzare a produselor apicole.”

Preturile pentru excursiiile prin tara variaza de la 100 pana la 200 de lei in functie de numarul de obiective turistice incluse.