Google+

Zeci de persoane s-au adunat la Memorialul Victimelor Fascismului pentru a aduce un omagiu victimelor holocaustului - VIDEO

Zeci de persoane s-au adunat la Memorialul Victimelor Fascismului pentru a aduce un omagiu victimelor holocaustului - VIDEO
Embed:

Zeci de persoane s-au adunat astazi la Memorialul Victimelor Fascismului pentru a aduce un omagiu victimelor holocaustului, cu ocazia implinirii a 71 de ani de la eliberarea detinutilor celui mai mare lagar de concentrare - Auschwitz. La eveniment s-a adunat mai multi oficiali, dar si oameni care au avut de suferit in mod direct in urma acestei tragedii initiate de regimul nazist.


“Am adus această coroană de flori ca simbol al amintirilor din acei ani groaznici, când o maşină umană a omorât, a ars oameni nevinovaţi.”


Familia acestui barbat a simtit direct efectele regimului nazist, iar an de an data 27 ianuarie ii provoaca emotii puternice.


“La vârsta de 17 ani, tatăl meu a plecat voluntar, pe front, din Ungheni. Acolo, la Ungheni, au rămas părinţii lui şi sora mai mică. Ei au considerat că nu are rost să plece din Ungheni. Dar s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Au fost arestaţi, luaţi şi ucişi, înmormântaţi. Unde? Nimeni nu ştie.”


O poveste de viata la fel de emotionanta are si acest batran de 80 de ani, nascut in Floresti. Cand tatal sau a plecat la razboi, el , alaturi de restul familiei, s-a dus la bunicii aflati in Ucraina. Acolo, au ajuns intr-un lagar de exterminare al evreilor.

 

“Ghetoul este locul unde toţi evreii erau adunaţi, înconjuraţi de o sârmă ghimpată. Fiecare purta o insignă şi se permitea să ieşim de acolo doar cu permisiune şi la ore stabilite. Noi acolo ne-am aflat aproximativ trei ani. Ca prin minune am supravieţuit.”


La evenimentul de comemorare a victimelor Holocaustului au fost si in jur de 50 de liceeni. 

 

“În ciuda faptului că eu nu sunt evreu, am venit aici cu cei din şcoală să comemorez amintirea acelor ani. Noi toţi trebuie să ne gândim la asta, oricine am fi.”


La eveniment au fost prezenti ambasadorii mai multor state, dar si politcieni. Printre ei si un deputat socialist , care a vorbit despre proteste.


Vlad BATRANCEA, DEPUTAT PSRM: “Duminica in PMAN s-au strans reprezentanti ai tuturor etniilor: moldoveni si romani si ucraineni si rusi. Si anume duminica a avut loc, in opinia mea, un eveniment istoric cand s-a consolidat in premiera natiunea civica.”

 

Ziua de 27 de ianuarie marcheaza eliberarea lagarelor de concentrare naziste si sfarsitul Holocaustului. 6 milioane de evrei au fost ucisi de catre regimul nazist in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Conform unor calcule, in Moldova locuiesc in jur de 25 de mii de evrei.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn