Google+

Ziua Internationala a Transplantului, marcata in capitala. Medici si pacienti transplantati au participat la un mars al solidaritatii - VIDEO

Ziua Internationala a Transplantului, marcata in capitala. Medici si pacienti transplantati au participat la un mars al solidaritatii - VIDEO
Embed:

Au marcat Ziua Internationala a Transplantului printr-un mars al solidaritatii. Astfel, cateva zeci de persoane, printre care medici si pacienti transplantati au adus un omagiu celor care si-au donat organele pentru a salva alte vieti. In semn de recunostinta pentru ei, in capitala a fost inaugurat un monument si au fost saditi mai multi pomi.

 

Mai multi medici, donatori, dar si cei care au suferit transplant de organe au marsaluit astazi de la Spitalul Clinic Republican pana pe Strada Academiei din cartierul Telecentru al capitalei. Astfel, acestia au vrut sa-si arate sustinerea si sa incurajeze transplantul de organe si tesuturi.

 

“Un eveniment care va sensibiliza opinia publica nu doar medici, dar si toata lumea pentru ca problema donarii nu tine doar de medicina, ci de fiecare dintre noi.”

 

Tot pe strada Academiei, astazi a fost inaugurat un monument dedicat celor care si-au donat organele. In semn de recunostinta, persoanele care au trecut printr-un transplant de organe, au depus acolo flori si au sadit cate un pom.

 

“Sa le punem la monument pentru persoana care mi-a dat o noua sansa la viata mie. As vrea sa fie mai multi donatori sa sustina mai multe vieti.”

 

“Suntem aici cu mesajul pentru viata, pentru sustinerea donarii de organe care devine o necesitate in societate. Vrem sa inteleaga oamenii ca acest lucru poate salva o viata.”

 

Elena Schiopu, a aflat ca are nevoie de un transplant de rinichi acum 5 ani. Avea atunci 28 de ani, iar vestea i-a spulberat toate visele.

 

Elena SCHIOPU: “Am trecut printr-o suferinta foarte mare cand am fost diagnosticata cu insuficienta renala. Eram deprimata. Eram confuza. Nu aveam nici o speranta.”

 

Dupa 9 luni de dializa, aceasta a suportat o interventie chirurgicala, donator fiind chiar tatal sau. In mai putin de doi ani, tanara si-a luat viata de la capat, si-a intemeiat o familie, iar acum 2 ani a devenit mama.

 

Elena SCHIOPU: “Dupa transplant am inceput sa duc un mod de viata ca toti oamenii, numai ca cu mai multa precautie. Acum e frumos, e bine, am un copil acasa, sanatos, energic. Vreau sa ajung pana la universitate la nepoti si sa vad multi, multi ani cu transplantul dat.”

 

Potrivit Ministerului Sanatii, numarul persoanelor care au nevoie de transplant de organe, este in crestere in ultimii ani.

 

Silvia RADU, MINISTRUL SANATATII: “Avem o necesitate foarte mare la acest capitol, iar prin marsul care a avut loc astazi, vrem sa constientizam populatia despre necesitate donarii de organe.”

 

Pe parcusul ultimilor 7 ani in tara noastra au fost efectuate 1377 de operatii de transplant.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn