Intelectualii din Moldova sunt nevoiti sa aiba cate doua, trei joburi ca sa-si poata intretine familiile. Unii muncesc si noaptea, dar tot nu reusesc sa adune bani cat salariul unui deputat. Si totusi, ieri un parlamentar s-a plans ca primeste un salariu mizer de 7500 de lei, desi in bucunar ii ajung 22 de mii. Declaratia lui a starnit revolta in conditiile in care in Moldova salariul mediu este abia in jumatate, iar multi intelectuali nu primesc nici macar un sfert din remunerarea sa.

Publicat:17.02.2016, 13:51

Gheorghe Eremei este de 13 ani profesor de muzica la scoala din Sociteni. 

Pentru ca are putine ore de muzica a mai luat pe seama sa si lectiile de educatia tehnologica. In plus dupa-amiaza conduce si cursurile suplimentare pentru copiii, care vor sa studieze mai bine muzica. 

Chiar si asa salariul sau este mic. 

Gheorghe EREMEI, PROFESOR: “1000 DE LEI.”

Adica 45 de euro! Ca sa se poata intretine, profesorul si-a mai gasit un job. Dupa lectii isi lasa acordeonul si merge la o statie PECO. Acolo isi ia echipamentul si devine operator. 

In plus mai canta si intr-un taraf si doar in felul acesta reuseste sa ofere familiei sale strictul necesar. Are doi copii care sunt studenti, iar cheltuielile sunt mari. 

Chiar daca lucreaza zi si noapte nu reuseste sa ajunga la un salariu de deputat care numai oficial este de 7500 de lei. 

Si totusi, profesorul de muzica nu asteapta mila cuiva, in timp ce ieri un deputat s-a plans pe salariul sau “mizer”. 

Gheorghe EREMEI, PROFESOR: “Vreau sa-i invit pe deputati aici sa vada cum se fac banii, cu mainile murdare de ulei.” 

In aceeasi situatie sunt practic toti bugetarii din Moldova, ale caror salarii se bat cap in cap cu facturile pe care stau cifre uneori mai mari. Cel mai greu le este tinerilor specialisti. 

“Am un salariu de 1300 de lei.”

Sergiu a absolvit facultatea de psihologie si a fost angajat cu program deplin, adica 8 ore de munca pe zi la liceul Vasile Alecsandri. Dar cine stie ca in timp ce ofera consultatii elevilor.... ar avea si el nevoie sa fie consultat cum sa-si imparta salariul la toate necesitatile asa incat sa nu cada in depresie.

“Am 1300 de lei am noroc ca traiesc la camin.”

Dar pentru camin plateste 500 de lei lunar. Si pentru ca nu-i iese calculul asa incat sa-i ajunga macar de mancare a decis sa renunte. 

“O sa plec la Bucuresti. Acolo este mai bine platit. Salariul aici este demotivant.”

Tanara profesoara de engleza este gata si ea sa plece din tara. 

In ultimii ani liceul a pierdut multi dascali care au ales sa presteze munci mai putin nobile, dar mai bine platite in alte state. 

Daniela VACARCIUC, DIRECTOR LICEUL “VASILE ALECSANDRI”: “In ultimii ani 6 profesori au plecat. Unii la Istanbul, altii in Italia, doua profesoare au ajuns in Anglia. Nu au mai facut fata unei remunerari atat de injositoare. Iata de ce situatia este atat de proasta in scoala.”

Asa se face ca salariile proaste au alungat o buna parte din intelectualii moldoveni - profesori, medici, educatori, ingineri sau contabili. Salariul mediu pe tara este de 4700 lei, in timp ce in invatamant, potrivit Biroului National de Statistica, se plateste in medie 3300 de lei, iar in medicina 3500 de lei. Si daca pensia medie este de 1000 de lei, atunci un simplu calcul ne arata ca din retributia de 22 de mii de lei a unui deputat, adica salariul plus suplimentele, pot fi platiti 7 profesori sau asistenti medicali, 12 muncitori si 22 de pensionari.