Opt iunie a fost inceputul sfarsitului perioadei in care Vlad Plahotniuc a detinut putere absoluta in Moldova si a controlat toate institutiile statului. In acea zi, Maia Sandu si Igor Dodon bateau palma, stabilind coalitia de guvernare, formata din socialisti si bocul ACUM. O saptamana mai tarziu, dupa ce a scandat in strada si a aruncat curcani peste gardul Presedintiei, Plahotniuc a disparut, odata cu el - si Ilan Sor, iar de atunci nu au mai fost trasi la raspundere pentru furtul miliardului de care sunt acuzati.
Seara de 7 iunie 2019 anunta alegeri anticipate, dupa ce socialistii, cu cele mai multe mandate in Parlament, nu au putut ajunge la un numitor comun nici cu PD, nici cu Blocul ACUM, iar Curtea Constitutionala obliga presedintele sa dizolve legislativul.
In aceesi seara, Maia Sandu si Andrei Nastase il invitau pe Igor Dodon la discutii, iar socialistii au acceptat si s-au asezat la masa de negocieri. Pe 8 iunie la miezul zilei, Blocul ACUM si PSRM anunta sedinta de Parlament.
Maia Sandu si Igor Dodon, care anterior nu-si spuneau nici buna ziua, au dat mana si au semnat acordul noii coalitii, pe intuneric, intrucat in sala plenului nu s-a dat curent electric, si nici microfoanele nu functionau.
Tot acolo, o parte din noii ministri au depus juramantul, ingenunchind in fata drapelului, intr-o ceremonie improvizata in graba in Parlament, asa cum niciodata nu s-a mai intamplat.
Curtea Constitutionala, insa, a declarat nule deciziile, inclusiv crearea cabinetului Sandu.
O saptamana intreaga a fost dualitate de putere in stat, democratii refuzand sa plece de la guvernare – erau doi sefi de parlament, doua guverne, doi prim-ministri si nimic nu mai era clar.
Avand sprijinul Curtii Constitutionale, Pavel Filip deja anunta alegeri anticipate pe 6 septembrie, iar pe 9 iunie Vlad Plahotniuc a ajuns sa scandeze in strada.
Multumea, in frunte cu Plahotniuc, a mers pana la Presedintie unde a aruncat peste gard cativa curcani.
Urmeaza proteste. Cladirea Guvernului e inconjurata de corturi ale manifestantilor, despre care s-a aflat ulterior ca ar fi apartinut Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al MAI. Si alte institutii de stat sunt blocate, printre cei de acolo aflandu-se Constantin Tutu.
Pe 14 iunie, zi in care Vlad Plahotniuc nu a mai aparut in public, dupa o lunga sedinta la sediul PD, democratii declara ca cedeaza puterea. Anuntul e facut de vicepresedintele PD.
Dupa care se afla ca Plahotniuc a fugit din tara. In aceeasi zi a fugit si Ilan Sor.
Andrei NASTASE, EX-MINISTRU DE INTERNE: "Numitul Vladimir Plahotniuc a parasit Republica Moldova pe data de 14 iunie cu un automobil de marca Mercedes prin Transnistria, a ajuns in Ucraina, a luat un avion pana intr-un alt oras din Ucraina, iar de acolo a plecat la Londra."
Ambii nu au mai aparut nici pana astazi. Plahotniuc s-ar afla in Statele Unite unde intre timp a fost declarat persoana indezirabila, iar Ilan Sor ar fi in Israel. Fostul lider PD nu a fost dat in cautare de Interpol, desi exista o solicitare din partea autoritatilor noastre. Acum o luna, procurorii au cerut un nou mandat de arestare pe numele sau, fiind vizat intr-un nou dosar privind frauda bancara. Se intampla la trei zile dupa ce Procurorul General a spus pentru prima data in public ca Plahotniuc este principalul beneficiar al furtului miliardului.