Orasul fortareata Zahara de la Sierra, situat in sudul Spaniei, a fost folosit pentru aparare in fata inamicilor.
Pozitionat la o altitudine mare, orasul Andaluzian a devenit inca o data un loc de nepretuit in lupta impotriva dusmanilor, conform CNN.
In data de 14 martie, Zahara s-a autoizolat complet de lume, in contextul in care coronavirusul a inceput sa se raspandeasca rapid in Spania.
Primarul Santiago Galvan, in varsta de 40 de ani, a decis sa blocheze patru dintre cele cinci intrari in oras, in aceeasi zi in care Spania a declarat starea de urgenta.
De atunci, Spania a anuntat peste 100.000 de cazuri si peste 10.000 de decese, conform cifrelor Universitatii Johns Hopkins.
Niciun caz de coronavirus inregistrat in Zahara
In Zahara nu a fost inregistrat niciun caz de coronavirus printre cei 1.400 de locuitori.
„Au trecut mai bine de doua saptamani, cred ca e un semn bun”, a declarat Galvan.
Masurile drastice aplicate de primar au primit sustinerea completa a locuitorilor orasului, in special a celor mai in varsta.
Aproximativ un sfert din populatia orasului are peste 65 de ani si 30 de persoane sunt internate intr-un azil de batrani.
Alte orase din zona au avut mai multe cazuri de infectare cu coronavirus si chiar decese.
Zahara, situat la aproximativ o ora de orasul Sevilla, este o destinatie preferata de turisti. Primarul a spus ca in primele zile ale carantinei autoimpuse au fost nevoiti sa refuze accesul mai multor turisti din Franta si Germania care nu erau la curent cu masurile locale luate.
Masinile care intra in oras sunt dezinfectate
Singurul punct de intrare in oras este pazit de un singur ofiter de politie. Doi barbati imbracati in echipament de protectie spala fiecare masina care intra in oras cu o solutie de apa cu clor, inclusiv pe cauciucuri.
„Nu exista masina care intra in oras si care sa nu fie dezinfectata”, a spus Galvan.
Primarul admite ca masurile luate pot fi undeva intre 20 si 80% eficace, dar spune ca este vorba despre „reasigurare”.
„Am reusit sa le oferim liniste vecinilor nostri. Ei stiu ca nimeni necunoscut nu poate intra in oras”, a declarat primarul.
Masuri similare au fost luate si in interiorul oraselor
„In fiecare luni si joi la ora 17:30, un grup de aproximativ 10 persoane umbla pe strazi si dezinfecteaza orasul, toate strazile, pietele si exterioarele caselor”, a spus Galvan.
O afacere locala plateste doua femei sa cumpere alimente si medicamente pe care sa le livreze, pentru a reduce numarul oamenilor aflati pe strazi. Femeile lucreaza aproximativ 11 ore pe zi si cererea este in crestere.
De asemenea, Asociatia Femeilor Zaharilla are grija de batranii care nu pot gati (le lasa mancare la usa) si se ocupa de reparatii minore prin case.
Primaria a amplasat doua masini pe strazi, decorate cu lumini si muzica, „pentru copii, sa iasa pe balcon si sa se bucure de ele”, a spus Galvan.
Starea economica a orasului-fortareata
Viata economica a acestor orase mici din Spania se bazeaza pe afacerile de familie si persoanele „autonome”.
Asadar, Consiliul Local al orasului a intrat in fondul dedicat evenimentelor neprevazute pentru a acoperi cheltuielile legate de electricitate, apa si impozite ale afacerilor locale pe durata starii nationale de urgenta.
Pentru Galvan este mai mult decat un ajutor financiar. Este despre protejarea comunitatii din Zahara. Primarul este constient ca daca situatia continua, va fi nevoie de ajutor de la Madrid sau de la Guvernul regional.
„Vom avea nevoie de un plaman economic daca aceasta situatie continua”, a spus primarul.