Efectele unui Brexit fara acord ar putea fi foarte grave pentru Marea Britanie, dar acestea vor fi resimtite puternic si de statele membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania.
In momentul in care Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana, toate beneficiile pe care statele din blocul comuniar le au vor inceta sa se aplice, relatia dintre Marea Britanie si statele europene urmand sa fie reglementata prin intermediul Acordului Brexit.
In cazul in care oficialii britanici si europeni nu reusesc sa ajunga la un consens in negocieri, exista probabilitatea ca Marea Britanie sa iasa din Uniunea Europeana fara un acord.
„Cred ca un acord este posibil, foarte dificil, dar posibil”, a declarat in urma cu o saptamana Michel Barnier, negociatorul-sef al UE pentru Brexit.
Conform unei legi adoptate de Parlamentul britanic, acordul negociat de Guvern cu oficialii de la Bruxelles trebuie sa primeasca aprobarea parlamentarilor pentru a fi incheiat. De asemenea, Parlamentul este cel care trebuie sa isi dea acordul si pentru producerea unui Brexit fara acord. In cazul in care Parlamentul nu aproba acordul, prim-ministrul Boris Johnson este fortat, conform legii, sa ceara o amanare din partea Uniunii Europene.
Citeste si
Soarta Brexitului se decide in aceasta saptamana. Ce optiuni are Marea Britanie
Amanarea trebuie aprobata apoi de toate statele membre ale Uniunii Europene. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, Marea Britanie va fi nevoita sa iasa din UE fara un acord.
Dreptul de sedere al romanilor in Marea Britanie
Romanii din Marea Britanie vor avea garantat dreptul de sedere in Marea Britanie timp de trei ani, chiar si in cazul unui Brexit fara acord. Masura a fost anuntata la inceputul lunii septembrie, inlaturand astfel posibilitatea blocarii liberei circulatii a cetatenilor UE, vehiculata la inceputul negocierilor.
Guvernul britanic a introdus un „plan de reglementare a sederii temporare in Marea Britanie”.
Cetatenii romani care au locuit legal in Marea Britanie timp de minim cinci ani vor avea posibilitatea sa aplice pentru un permis de sedere pe perioada nedeterminata. Aceasta optiune le va oferi romanilor posibilitatea de a parasi Marea Britanie timp de pana la cinci ani, fara sa isi piarda statutul, conform informatiilor publicate pe site-ul Ministerului de Externe.
Cetatenii romani care se vor muta in Marea Britanie pana la finalul anului 2020 vor putea sa ceara un permis de sedere temporara, care le garanteaza sederea pana la implinirea celor cinci ani necesari obtinerii permisului permanent. Noile reguli se aplica tuturor cetatenilor din Uniunea Europeana si Elvetia, precum si rudelor acestora.
Pana la finalul lunii septembrie, 280.600 de cetateni romani s-au inregistrat deja pentru obtinerea noului statut, a anuntat Ministerul de Externe.
In total, in Marea Britanie traiesc, cu forme legale, aproximativ 392.000 de romani, conform informatiilor publicate la finalul anului 2018 de Institutul National de Statistica britanic.
Raportat la numarul total de cetateni romani care s-au stabilit in Marea Britanie, aproximativ 64% au aplicat pentru noul statut, care le va asigura sederea si dupa Brexit.
Conform MAE, cetatenii romani reprezinta a doua cea mai mare comunitate de romani din Marea Britanie care a depus cererile pentru permisul de sedere temporara.
Studentii romani in Marea Britanie
Dupa Brexit, studentii romani care studiaza in universitatile din Marea Britanie vor avea posibiltiatea sa ramana in tara timp de doi ani dupa ce isi obtin diploma, pentru a-si gasi un loc de munca. De asemenea, programul de taxe si imprumuturi pentru studenti va ramane acelasi.
In prezent, studentii au doar patru luni la dispozitie dupa absolvire sa isi gaseasca un loc de munca, conform unei legi introduse de fostul prim-ministru Theresa May cand era ministru de Interne.
In anul universitar 2017-2018, in Marea Britanie se aflau aproximativ 450.000 de studenti straini, aproape 9.000 dintre acestia fiind studenti romani, conform Consiliului Studentesc din Marea Britanie.
Dreptul de munca al romanilor in Marea Britanie
Dreptul de munca al romanilor in Marea Britanie, fie ca angajat sau lucrator independent fara permis de munca, va fi asigurat prin intermediul permisului de sedere temporara sau permanenta, care poate fi obtinut printr-o cerere online.
Cetatenii romani vor avea drept de protectie sociala la finalul contractului de munca si vor avea sansa sa isi caute un loc nou de munca.
Cetatenii romani care viziteaza Marea Britanie
Cetatenii romani care vor dori sa viziteze Marea Britanie dupa iesirea din Uniunea Europena nu vor avea nevoie de o viza.
Pentru o perioada de pana la trei luni, cetatenii romani vor putea vizita Marea Britanie doar pe baza cartii de identitate sau a pasaportului.
Afacerile intreprinderilor romanesti cu cele britanice
In ceea ce priveste comertul cu Marea Britanie (exporturi sau importuri), afacerile romanesti vor fi afectate, a transmis Comisia Europeana.
„In cazul scenariului unui Brexit fara acord, Regatul Unit va deveni tara terta si nu i se va aplica nicio masura tranzitorie. Nu va mai exista o perioada de tranzitie, astfel cum se prevedea in Acordul de retragere”, se mentioneaza intr-un comunicat publicat de Comisia Europeana.
„Nicio intreprindere care face schimburi comerciale de bunuri si de servicii cu Regatul Unit nu va ramane neafectata in cazul scenariului fara acord”, a transmis Comisia Europeana, alaturi de o lista a masurilor pe care intreprinderile vor fi nevoite sa le ia in cazul unui Brexit fara acord.
In cazul unui Brexit fara acord, Marea Britanie va deveni din punct de vedere comercial un stat tert. Acest lucru inseamna ca relatiile comerciale dintre Marea Britanie si statele membre UE, printre care si Romania, vor fi reglementate de normele Organizatiei Mondiale a Comertului, incepand cu data oficiala a retragerii, a transmis Comisia Europeana.
In cazul schimburilor comerciale cu Marea Britanie se vor aplica formalitati vamale si taxe vamale. De asemenea, se pot aplica interdictii sau restrictii pentru anumite produse si licentele de import/export eliberate de Marea Britanie nu vor mai fi valabile.
In 2018, Romania a exportat in Marea Britanie bunuri in valoare de 2,87 miliarde de euro si a importat bunuri in valoare de 1,74 miliarde de dolari. Astfel, singura tara cu care Romania are un bilant de peste 1 miliard de euro in favoarea sa este Marea Britanie, conform Hotnews.