Google+

Ce este misteriosul nor fantoma descoperit in spatiu intre Pamant si Luna

Timp de mai multe decenii, existenta norilor din spatiu aflati pe orbita Pamantului a fost o pura speculatie, insa un studiu recent pare sa fi schimbat aceasta perceptie.


Norul Kordylewski, un conglomerat de praf prins între undele gravitaţionale ale Terrei şi satelitului său natural, a fost adus în discuţie încă din perioada anilor 1950, însă fără o dovadă clară. Acum, un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, a reuşit să surprindă un astfel de nor.


„Norii Kordylewski reprezintă cele mai grele obiecte de identificat, deşi sunt foarte apropiaţi de Pământ, aşa cum este şi Luna. Ne intrigă faptul că planeta noastră are pseudo-sateliţi formaţi din praf alături de satelitul natural.”, declară autorul studiului, Judit Slíz-Balogh.


În spaţiu, aceşti nori ocupă poziţii care sunt denumite drept „Puncte Lagrange”, acolo unde obiecte de mici dimensiuni sunt blocate între undele gravitaţionale ale două corpuri uriaşe.


Punctele Lagrange au fost descoperite în secolul 18 şi sunt cinci la număr în sistemul nostru solar, raportate la Terra. Teoretic, obiectele care se află în acele puncte pot fi blocate acolo o eternitate, în condiţia în care factorii externi rămân neschimbaţi.


Norul a fost fotografiat de pe Pământ, dintr-un observator din Ungaria, iar acest lucru a fost posibil datorită faptului că lumina solară este reflectată de particulele de praf blocate în spaţiu.


Sursa: yoda.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Stiinta
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn