Google+

Harta globului este gresita! Cat de mari sunt Rusia si SUA, de fapt

Cea mai noua harta a globului arata ca toatele celelalte de pana acum sunt gresite. Specialistii englezi au relizat o noua reprezentare globala, sustinand ca tarile sunt acum prezentate in marimea corecta. Cea mai folosita harta a lumii nu a mai fost modificata din 1956 iar expertii britanici au realizat acum o versiune actualizata. Exista diferente fata de reprezentările anterioare, iar cele mai evidente sunt suprafetele micsorate considerabil ale Statelor Unite si Rusiei.

Potrivit hărţii realizate de Neil R Kaye de la Met Office, Institutul Climatic Britanic, Africa este de două ori mai mare decât cele două continente menţionate, iar India este mai mare decât Peninsula Scandinavă.

 

Până acum, se folosea o hartă globală bazată pe proiecţia Mercator, făcută în anul 1956 pentru a-i ajuta pe navigatori, dar acum există discrepanţe faţă de aceasta, relatează thesun.co.uk

 

Pe vechea hartă, Groenlanda şi Africa apar aproximativ de aceeaşi mărime, Alaska pare mai mare decât Statele Unite, iar Antarctica apare şi ea mult mai mare decât celelalte continente. În noua reprezentare, ţările din emisfera nordică sunt mai mici decât în reprezentarea precedentă.

 

Harta a fost creată după introducerea datelor de la Institutul Climatic Met Office în programul Ggplot, pentru programare statistică, susţine creatorul ei. A fost folosită o proiecţie stereoscopică, modalitate de transpunere a unei sfere într-un plan drept iar latitudinea şi longitudinea a fost centrată pentru fiecare ţară în parte pentru realizarea hărţii finale.

 

Sursa foto: reddit.com


Sursa: libertatea.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Stiinta

s-a intamplat acum 1 an:

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn