Google+

Roman acuzat de Agentia Spatiala Italiana ca e responsabil pentru prabusirea unui modul pe Marte

Agentia Spatiala Italiana (ASI) acuza Agentia Spatiala Europeana (ESA) ca a incredintat testul decisiv, cel care ar fi trebuit sa simuleze intrarea in atmosfera a modulului Schiaparelli, unei organizatii "lipsite de competente specifice suficiente".

 

Aceasta agentie este Arca Space Corporation si apartine romanului Dumitru Popescu, relateaza La Repubblica pe site-ul sau.

 

Agentia Spatiala Europeana a incredintat Arca Space Corporation un contract in valoare de 1,1 milioane de dolari pentru realizarea testului, precizeaza sursa citata. ESA a precizat miercuri ca motivul prabusirii modulului se va putea stabili numai dupa finalizarea anchetei Comisiei interne formate in acest scop.

 

Intre timp, miercuri au fost prezentate concluzii preliminare. Prabusirea modulului european Schiaparelli la suprafata planetei Marte in luna octombrie a fost cauzata "de o problema de software de navigare", a declarat miercuri Thierry Blancquaert, din partea Agentiei Spatiale Europene (ESA), responsabilul misiunii acestui modul menit sa testeze tehnologia de aterizare pentru alte misiuni la suprafata Planetei Rosii.

 

Modulul s-a prabusit la 19 octombrie pe solul martian, dupa ce si-a desfasurat in mod normal marea sa parasuta la o altitudine de 12 km si la o viteza de 1.730 km/ora. In replica la acuzatiile Agentiei Spatiale Italiene, Dumitru Popescu a declarat pentru cotidianul italian ca "ASI trebuie sa fie atenta, pentru ca daca nu are probe pentru declaratiile sale, va trebui sa plateasca. Suntem linistiti, am facut tot ce era posibil: pentru acel test ar fi trebuit sa zburam prea aproape de baza rusa de la Savastopol. Rusia abia ocupase Crimeea si riscam sa declansam un conflict intre Federatia Rusa si NATO".

 

Dumitru Popescu, un absolvent de Teologie care si-a intrerupt studiile de inginerie spatiala in cadrul Univesitatii Politehnice din Bucuresti dupa 3 ani, a infiintat Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (Arca) in 1999, sub forma unei organizatii non-guvernamentale, care a intrat in atentia publicului odata cu participarea la concursul Google Lunar X Prize in 2011.

 

In 2014 Dumitru Popescu a plecat din Romania si s-a mutat in New Mexico, Statele Unite ale Americii, unde Arca a devenit Arca Space Corporation si s-a concentrat pe dezvoltarea de produse si tehnologii cu aplicatii comerciale, cum ar fi drone si placi zburatoare, cel mai cunoscut proiect recent anuntat fiind ArcaBoard, o placa cu o autonomie de 9 minute.

 

Celor care ii imputa faptul ca este platit din banii contribuabililor americani, avand in vedere ca nici macar nu are o diploma de inginerie, el le raspunde: "Modelele mele sunt Bill Gates si Steve Jobs''. O putere de persuasiune ce pare sa fi functionat si asupra tehnicienilor de la ESA, scrie repubblica.it.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Stiinta

s-a intamplat acum 1 an:

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn