Valul de aer arctic a acoperit incepand de aseara Romania si temperaturile au scazut brusc aproape peste tot .

Publicat:25.09.2018, 06:37

La munte a nins, iar pe litoral vântul a spulberat nisipul de pe plaja.

Zapada a venit în forta înca de luni dupa amiaza la Bâlea Lac. Iar temperaturile au coborât sub zero grade. Vremea s-a racit mult si pe Transfagarasan. La peste 2.000 de metri altitudine, vântul sufla cu peste 70 de kilometri pe ora iar din cauza zapezii pe sosea se circula în conditii de iarna. Mai multe echipaje de deszapezire au fost trimise în zona ca sa împrastie material antiderapant.

Daca la prânz pe litoral au fost 28 de grade Celsius si multi au înotat în valuri ori s-au dat zmeul, spre seara vremea s-a schimbat brusc. Vântul puternic a ridicat în aer nori de nisip.

Valul de frig care a ajuns în România s-a simtit înca de luni dimineata la Întorsura Buzaului. În zona au fost doar 10 grade Celsius iar copiii au tremurat pâna la scoala. Unii localnci au aprins deja focul în sobe ori au pornit caloriferele.

“Ne-am facut rost de lemne din timp pentru ca daca nu ai lemne si malai îti pleaca nevasta, asa zic astia”, spune un localnic.

Neobisnuit de rece pentru aceasta perioada a fost si în judetul Bistrita Nasaud. În locuinte, centralele sunt deja pornite iar pentru ca animalele sa nu sufere de frig - oamenii au dus în grajduri fân.

Meteorologii spun ca în urmatoarele ore temperaturile vor scadea dramatic în toata tara. O masa de aer a patruns în România iar vântul va atinge la rafala pâna la 70 de kilometri pe ora. Temperaturile vor fi cu pâna la 10 grade mai coborâte decât cele normale, în timp ce la peste 1.800 de metri va continua sa ninga.