Valul de aer polar care s-a abatut peste Romania a adus la munte vant puternic si ninsori.

Publicat:23.10.2018, 09:02

Drumarii au închis circulaţia pe Transalpina, iar la Vârful Omu turiştii au ridicat un om de zapada. Treptat, frigul se va instala în toata ţara, dar spre sfârşitul saptamânii vremea îşi revine, spun meteorologii.

Valul de aer polar care vine din nord a început sa faca probleme si la noi. Pe Transalpina, stratul de zapada are deja câtiva centimetri si traficul a fost închis.

Cristian Tudor, Secţia Drumuri Naţionale Târgu Jiu: „Facem un apel la conducatorii auto sa nu forteze zonele de interzicere a accesului, sa nu dea la o parte barierele, sa nu mai distruga semnalizarile pentru ca îsi pun în pericol în primul rând viata.”

A nins si la Vârful Omu, iar turistii au ridicat un om de zapada.

Meteorologii spun ca valul de aer polar care care a intrat prin nord în România va acoperi miercuri toata tara. La munte va ninge, în sud si vest vântul va sufla cu pâna la 90 de kilometri pe ora, iar temperaturile vor coborî în unele zone pâna la minus 3 grade Celsius.

Silvia Barbu, Director Centrul Meteorologic Banat-Crişana: „Este o masa de aer polara a carei invazie o simtim înca de duminica. În cursul nopţii, asteptam precipitatii care în zonele de munte vor fi si însemnate cantitativ si intensificari de vânt. Pentru miercuri si joi, temperaturile vor fi usor mai scazute.”

Acest episod de vreme rea va tine, însa, doar câteva zile, iar la sfârsitul saptamânii vom avea din nou temperaturi de toamna blânda. Precipitatile care vor cadea vor fi insuficiente ca sa refaca deficitul de apa din sol iar seceta extrema, care s-a instalat în trei sferturi din tara, se va mentine. Culturile de grâu si rapiţa au cel mai mult de suferit.

Ioan Chiriac, fermier: „Productia pentru 2019 de rapiţa în mare parte este compromisa. Nu a mai plouat, nu a avut umiditate si nu a încoltit.”

Pentru ca pamântul este uscat, fermierii spun ca îsi strica tractoarele când ara şi consuma mai multa motorina. Multi sustin ca le-au crescut cheltuielile cu pâna la 30 la suta - iar banii se vor regasi în pretul produselor de anul viitor.