Administrația lui Donald Trump a pus capăt izolării internaționale a președintelui rus Vladimir Putin, a zdruncinat unitatea Occidentului în ceea ce privește războiul din Ucraina și a semănat îndoieli cu privire la cât de departe sunt dispuse să meargă Statele Unite pentru a apăra Europa, semnalând astfel o schimbare uluitoare în favoarea Kremlinului și în detrimentul aliaților tradiționali ai Americii, scrie CNN într-o analiză publicată luni, scrie hotnews.ro.
Printr-o avalanșă de declarații de multe ori contradictorii în primele lor incursiuni în Europa, membrii administrației lui Trump au alimentat și mai mult temerile că președintele SUA va accepta aproape orice acord cu Putin – chiar și unul nefavorabil Ucrainei și unui continent ale cărui granițe sunt din nou amenințate de expansionismul rus.
Declarațiile conform cărora SUA ar putea exclude aliații săi europeni din negocierile de pace privind Ucraina, în pofida cererii ca aceștia să ofere garanții de securitate și trupe ca parte a oricărui acord pentru încheierea războiului, au stârnit, de asemenea, alarmă în capitalele europene, determinând Franța să convoace luni o întâlnire de urgență la Paris cu lideri-cheie ai continentului.
De asemenea, Trump a provocat temeri că însăși Ucraina nu va fi parte a negocierilor cruciale pentru supraviețuirea sa ca națiune, după ce teritoriul său suveran a fost invadat de un vecin totalitar care a adus crime de război, masacre de civili și distrugere fără precedent în Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, amintește CNN.
Duminică, Donald Trump a ridicat perspectiva unei întâlniri cu Putin „foarte curând” și le-a spus reporterilor în Florida: „Avansăm. Încercăm să obținem pacea cu Rusia, Ucraina, și muncim foarte mult pentru asta”.
Ucraina se teme că SUA vor încheia un acord cu Rusia fără ea
După ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că „nu va accepta niciodată decizii luate între SUA și Rusia cu privire la Ucraina”, Trump a oferit o asigurare vagă că Kievul va fi „implicat”.
Secretarul de stat Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și trimisul special pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff vor conduce delegația americană la negocierile găzduite de Arabia Saudită, care întreține relații bune atât cu Moscova, cât și cu echipa lui Trump și Ucraina.
Rubio a descris întâlnirea ca pe o continuare a convorbirii telefonice de săptămâna trecută dintre Trump și Putin. „Următoarele zile și săptămâni vor determina dacă [negocierile Kremlinului sunt] un demers serios sau nu”, a declarat el duminică pentru emisiunea „Face the Nation” de la CBS. „În cele din urmă, un singur apel telefonic nu face pace. Un singur apel telefonic nu poate rezolva un război atât de complex”, a subliniat Marco Rubio.
El a contrazis însă declarațiile emisarului lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, care afirmase sâmbătă că, deși Kievul va fi implicat în negocierile de pace, națiunile europene nu vor fi. „Dacă vorbim despre negocieri reale – și nu am ajuns încă acolo – dar dacă s-ar întâmpla asta, Ucraina trebuie să fie implicată, pentru că este cea care a fost invadată, iar europenii trebuie să fie implicați, deoarece ei au impus sancțiuni asupra lui Putin și Rusiei și au contribuit la acest efort”, a spus Rubio.
CNN notează că evoluția poziției SUA cu privire la acordul de pace propus arată că este adesea imprudent să se reacționeze exagerat la retorica inițială a lui Trump și a subordonaților săi, înainte ca pozițiile lor să fie clarificate și că fără hotărârea noului președinte american de a construi relații cu Putin, ar exista puține speranțe pentru încheierea acestui război sângeros în lunile următoare.
„Și încă pare să existe un spațiu de manevră semnificativ pentru ca Ucraina și statele europene să influențeze negocierile, care nu pot fi pe deplin reușite decât cu implicarea lor”, subliniază CNN.
Îngrijorări majore din cauza discuției telefonice între Trump și Putin
Ministrul polonez de externe Radek Sikorski a declarat în weekend la München, unde a avut loc conferința de securitate găzduită anual de orașul german, că el consideră că apelul lui Trump către Putin a fost o greșeală, deoarece l-a „legitimat” pe liderul rus și a scăzut moralul Ucrainei. Dar a adăugat: „Când președintele Trump spune că, parte a unui acord, vor trebui să fie trupe europene, ni se va cere să le furnizăm, așa că mai devreme sau mai târziu va trebui să ne implicăm”.
Totuși, mesajele contradictorii ale administrației vor alimenta temerile că Trump va accepta un acord cu Putin care să legitimeze invazia ilegală și care să fie impus apoi Ucrainei.
CNN notează, de asemenea, că, deși majoritatea realiștilor din sfera relațiilor externe acceptă că Ucraina nu își va recupera toate teritoriile ocupate de Rusia, Trump a fost criticat pentru că a renunțat la un avantaj strategic prin apelul său telefonic către liderul rus – la fel și secretarul apărării Pete Hegseth, care a declarat că un acord de pace nu va include o cale către aderarea Ucrainei la NATO și că nu vor fi implicate trupe americane pentru menținerea păcii.
Unele dintre aceste declarații au fost ulterior nuanțate de Hegseth și de alți oficiali ai administrației.
Însă îngrijorările au fost exacerbate de tentativa rapidă a lui Trump de săptămâna trecută de a-l reabilita complet pe Putin, căutat de justiția internațională pentru crime de război, liderul de la Casa Albă promovând pozițiile de politică externă ale Rusiei în detrimentul celor ale Occidentului.
De exemplu, președintele SUA a părut să manifeste simpatie față de justificările lui Putin pentru invazie și a cerut revenirea Rusiei în grupul G8 al națiunilor industrializate, după ce aceasta fusese exclusă în 2014 în urma anexării ilegale a Crimeei.
Administrația Trump a aruncat în aer relațiile cu Europa
Renunțarea de către Trump la coordonarea strânsă cu Europa privind Ucraina și absența negociatorilor ucraineni din discuțiile din Arabia Saudită au slăbit semnificativ poziția de negociere a Occidentului, consideră CNN. Oficialii europeni sunt mult mai predispuși să fie favorabili poziției Ucrainei decât Trump, astfel că, dacă sunt excluși din negocieri, poziția lui Zelenski ar putea fi grav afectată.
Un atac dur asupra democrației europene, lansat de vicepreședintele JD Vance la Conferința de Securitate de la München, și întâlnirea sa cu liderul partidului de extremă dreapta AfD chiar înaintea alegerilor din Germania i-a alarmat pe liderii europeni.
„Discursul a fost un semnal clar că administrația Trump intenționează să promoveze multe dintre mișcările populiste care evocă umbre întunecate pe un continent devastat de două războaie în secolul XX. De asemenea, avertismentul tranșant al lui Hegseth, lansat săptămâna trecută la Bruxelles, conform căruia europenii trebuie să ‘preia controlul asupra securității convenționale a continentului’, a fost văzut pe scară largă ca un semn al antipatiei lui Trump față de NATO și scutul său de securitate”, subliniază CNN.
Toate acestea sunt muzică pentru urechile lui Putin, deoarece sugerează că statutul său de paria internațional s-a încheiat și că are la îndemână un acord privind Ucraina, care să-i consolideze câștigurile teritoriale. Diviziunile create de Trump în NATO îndeplinesc unul dintre cele mai importante obiective de politică externă ale Rusiei.
„Este, într-adevăr, ca și cum ar fi Paștele, Hanuka, Crăciunul și ziua de naștere a lui Vladimir Putin – toate în aceeași zi”, a declarat Alexander Gabuev, directorul departamentului pentru Rusia și Eurasia din cadrul Carnegie Center, pentru CNN.
Criza în relațiile transatlantice l-a determinat pe președintele francez Emmanuel Macron să convoace luni un summit informal cu liderii Germaniei, Marii Britanii, Italiei, Poloniei, Spaniei, Olandei și Danemarcei, precum și cu oficialii UE și secretarul general al NATO.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.