Rusia afirma ca NATO a revenit la „stratagemele Razboiului Rece" dupa summitul din Lituania, transmite stirileprotv.ro.
La finalul discutiilor cu aliatii, Ucraina nu a reusit sa obtina un calendar de aderare la NATO, asa cum spera, dar a primit noi garantii de securitate si ajutoare militare. Intre timp luptele continua pe frontul ucrainean. Atacurile rusilor si zone civile, in special din capitala Kiev.
Cel putin un om a murit si alti patru au fost grav raniti, dupa ce rusii au atacat cu drone kamikaze, pentru a treia noapte consecutiv, cartiere rezidentiale din Kiev. Lovituri aeriene au fost oprite de sistemele de aparare ale ucrainenilor. Dar resturi ale aparatelor de zbor au cazut peste locuintele oamenilor, si au facut victime.
Intre timp, oficialii militari spun ca fortele ucrainene au facut progrese in contraofensiva lor pe liniile de front din est si sud. Trupele de aparare sunt acum la granitele orasului Bahmut, capturat de Rusia in luna mai.
Contraofensiva ar putea trece intr-o noua etapa, dupa ce presedintele Zelenski s-a intors de la Vilnius, cu promisiuni de ajutoare militare. Germania va asigura noi baterii Patriot, zeci de blindate usoare si tancuri Leopard 1, si va instala o fabrica de blindate in vestul Ucrainei.
Franta va furniza noi rachete cu raza lunga de actiune, Japonia - sisteme anti-drona, iar Norvegia - drone de recunoastere.
Joe Biden: ”Zelenski intelege un lucru, ca este sau nu in NATO acum este irelevant, atata timp cat are angajamente de garantie a securitatii, oferite alaturi de alte state NATO, similare cu cele oferite spre exemplu Israelului, pe termen lung. Asa ca, nu isi face probleme in legatura cu asta”.
Statele G7 - cele mai puternice economii ale lumii, dar si alte state membre ale aliantei, s-au angajat sa ofere Ucrainei garantii de securitate pe modelul oferit Israelului.
Astfel Ucraina va primi echipamente de aparare moderne si va beneficia de instructaj, pentru a fi capabila sa-si consolideze armata, astfel incat sa riposteze atacurilor Rusiei, fara implicarea directa a trupelor straine.
Ian Brzezinski, Expert in Securitate, Consiliul Atlantic: ”Desigur, ucrainenii sunt dezamagiti ca nu au primit acea foaie de parcurs clara pentru aderarea la NATO. Trebuie sa spun ca personal cred ca ar fi meritat sa o primeasca. Iar pentru Alianta este o greseala ca au ratat aceasta oportunitate”.
Un infocat sustinator al presedintelui Zelenski, fostul premier britanic Boris Johnson, considera ca Ucraina merita mai mult de la acest summit.
Boris Johnson, fost premier al Marii Britanii: „Cred ca este foarte, foarte important sa stabilim ca Ucraina este acum pe calea aderarii la NATO. Nu poate exista nici o scuza sau vreun motiv pentru a continua sa ne codim si sa amanam acest lucru”.
Intre timp, ministrul rus de externe a transmis printr-un comunicat ca Moscova va analiza cu atentie rezultatele summitului de la Vilnius si va raspunde in timp util „folosind toate mijloacele si metodele pe care le are la dispozitie".
Serghei Lavrov mai spune ca NATO a demonstrat ca „s-a intors in cele din urma la stratagemele Razboiului Rece".
Michael Allen, specialist in Relatii Internationale: „Cred ca motivul pentru care alianta NATO a fost, oarecum, revitalizata in ultimii doi ani este din cauza lui Vladimir Putin. Vladimir Putin este cel care i-a facut pe toti sa lucreze mai strans impreuna, sa doneze Ucrainei multe miliarde de dolari in arme si euro”.
De la Vilnius, presedintele american Joe Biden a ajuns ieri in Finlanda, unde participa la un summit al tarilor nordice. Pe ordinea de zi se afla o discutie despre cooperarea in domeniul securitatii in zona arctica, unde atat China, cat si Rusia, si-au sporit prezenta militara.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.