Pacea rapidă, promisă de Trump în Ucraina, întârzie să apară. Emisarul special al preşedintelui american, Steve Witkoff, a discutat cu preşedintele Vladimir Putin la Sankt Petersburg, cu privire la ajungerea la un acord de pace în Ucraina, în timp ce Trump a transmis Rusiei să se mişte. Witkoff ar fi propus acordarea controlului asupra unor regiuni ucrainene Rusiei, potrivit Reuters. 

Steve Witkoff - trimisul special al lui Donald Trump - a fost primit aseară de Vladimir Putin la Biblioteca prezidențială din Sankt Petersburg. Camerele au filmat o scurtă strângere de mână, înainte ca cei doi să se retragă pentru discuții.

Discuţiile au durat mai mult de patru ore, iar  Kremlinul a transmis că acestia s-au axat pe aspecte ale reglementării situației din Ucraina, iar emisarul rus Kirill Dmitriev a calificat întrevederea drept productivă. Totuşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov a minimizat importanţa discuţiilor dintre Witkoff şi Putin, spunând presei de stat ruse, înainte de începerea lor, că vizita emisarului american nu va fi „istorică” şi că nu sunt aşteptate evoluţii majore.

Dmitrii PESKOV, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL KREMLINULUI: „Continuă munca, este o muncă scrupuloasă, are loc un schimb de opinii, se anunță pozițiile fiecărei părți. Este o muncă destul de meticuloasă și nu trebuie să ne așteptăm la evoluții majore. “

Însă Donald Trump dă semne că își pierde răbdarea cu ritmul greoi impus de Moscova negocierilor de pace. „Rusia trebuie să facă ceva, întrucât prea mulți oameni mor”- a scris Trump pe rețeaua lui de socializare.

Potrivit Reuters, în cadrul discuțiilor cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg, emisarul american Steven Witkoff ar fi avansat o propunere controversată care ar acorda Rusiei proprietatea asupra unor regiuni ale Ucrainei, ca parte a unui posibil acord de pace.
Publicaţia Izvestia a difuzat un videoclip în care Witkoff apare părăsind un hotel din oraş, însoţit de Kirill Dmitriev, emisarul lui Putin pentru investiţii.

Totuşi, aceste negocieri au loc într-un moment în care dialogul dintre SUA şi Rusia privind un armistiţiu ― ca pas preliminar pentru un posibil acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina ― pare să fie blocat din cauza neînţelegerilor legate de condiţiile unei încetări totale a ostilităţilor. Trump a vorbit despre posibilitatea impunerii de sancţiuni secundare ţărilor care cumpără petrol rusesc, dacă va considera că Moscova tergiversează în privinţa unui acord pentru Ucraina. Putin a declarat că este, în principiu, pregătit să accepte un armistiţiu total, însă a subliniat că detaliile esenţiale de implementare rămân nerezolvate şi că „cauzele profunde ale războiului” nu au fost încă abordate. El a cerut a Ucraina să nu adere la NATO, limitarea dimensiunii armatei ucrainene şi ca Rusia să primească întreg teritoriul celor patru regiuni ucrainene pe care le revendică, deşi nu le controlează în totalitate. Kievul afirmă că termenii Rusiei ar echivala cu o capitulare.