Tarile membre ale NATO nu furnizeaza "suficiente munitii" pentru Ucraina, iar acest lucru are "consecinte in fiecare zi pe campul de lupta", a avertizat joi secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de France Presse, scrie digi24.ro.

Publicat:14.03.2024, 16:09

"Ucrainenii nu duc lipsa de curaj, ei duc lipsa de munitii", a subliniat el intr-o conferinta de presa la Bruxelles. 

Dupa putin peste doi ani ani de razboi, armata ucraineana duce lipsa de efective si cere munitii si sisteme de aparare antiaeriana pentru a putea sa tina piept armatei ruse aflate in ofensiva. 

"Aliatii membri ai NATO nu furnizeaza suficiente munitii Ucrainei, iar acest lucru are consecinte pe campul de lupta in fiecare zi", a insistat Stoltenberg. 

"Este o provocare enorma si una din cauzele care explica de ce rusii au reusit sa obtina unele progrese pe campul de lupta", a adaugat el. 

"SUA, Canada si Europa trebuie sa faca mai mult si avem nevoie de angajamente pe termen lung", a afirmat Jens Stoltenberg, care nu inceteaza sa-i indemne pe Aliati sa depuna mai multe eforturi pentru Ucraina. 

Problema consta nu in lipsa de capacitati ale industriei de aparare, ci este o chestiune de "vointa politica" necesara pentru " a lua decizii si a da prioritate sprijinului nostru pentru Ucraina", a apreciat secretarul general al NATO.

Temerile privind o infrangere a Ucrainei in fata Rusiei, din cauza lipsei de armament suficient, s-au amplificat in ultimele saptamani, dupa mai multe progrese facute de fortele ruse pe campul de lupta. 

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski ceruse la sfarsitul lunii februarie aliatilor occidentali sa livreze "la timp" ajutor militar tarii sale. 

Un ajutor american care se ridica la peste 60 miliarde de euro este in continuare blocat in Congres din cauza reticentelor alesilor republicani care il sustin pe fostul presedinte Donald Trump. 

Casa Alba a anuntat marti un ajutor de 300 miliarde de dolari (274 milioane de euro) pentru Ucraina, cuprinzand in special rachete antiaeriene, munitii si obuze de artilerie. 

La randul lor, statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord pentru a adauga cinci miliarde de euro la un fond de ajutor militar pentru Ucraina, noteaza AF.