Rusia a amenintat marti ca va lovi "centrele de decizie" ucrainene in cazul unor bombardamente cu armament occidental pe teritoriul rus sau in Crimeea anexata, Moscova acuzand Kievul ca pregateste astfel de atacuri, potrivit AFP, transmite hotnews.ro

Publicat:21.06.2023, 10:30

"Potrivit informatiilor noastre, liderii fortelor armate ucrainene planuiesc sa loveasca teritoriul rus, inclusiv Crimeea, cu rachete (americane) Himars si (britanice) Storm Shadows", a declarat ministrul rus al apararii, Serghei Soigu.

"Utilizarea acestor rachete in afara zonei (de lupta) ar insemna implicarea totala a Statelor Unite si a Marii Britanii in conflict si ar duce la lovituri imediate asupra centrelor de decizie din Ucraina", a adaugat el.

El nu a precizat daca aceste amenintari se refera la centre de comanda militara, despre care Moscova sustine deja ca le loveste, sau la centre de decizie politica de la Kiev.

De la lansarea campaniei sale militare impotriva Ucrainei in februarie 2022, Moscova a avertizat in repetate randuri cu escaladarea conflictului daca vor fi lansate atacuri directe pe teritoriul sau. Rusia considera Crimeea ca facand parte din teritoriul sau de cand a anexat peninsula ucraineana in 2014.

In ultimele luni, atacurile cu drone si incursiunile transfrontaliere ale unor barbati inarmati s-au inmultit pe teritoriul rusesc. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru niciunul dintre ele.

Avertismentul lui Soigu vine intr-un moment in care Kievul desfasoara o contraofensiva in mai multe sectoare ale frontului, multi analisti considerand ca Ucraina testeaza inca apararea rusa inainte de a arunca grosul fortelor sale in lupta.

Marti, ministrul rus al Apararii a afirmat ca fortele ruse au respins toate cele "263 de atacuri" lansate de armata ucraineana incepand cu 4 iunie, o afirmatie care nu a putut fi verificata in mod independent.

Fortele de la Kiev "folosesc un numar mare de arme si unitati de elita occidentale, ai caror membri au fost instruiti de specialisti NATO", a asigurat Soigu.

La randul sau, Ucraina sustine ca a recucerit opt localitati de la lansarea contraofensivei sale la inceputul lunii iunie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.