NATO si Ucraina vor discuta saptamana viitoare despre securitatea pe Marea Neagra, in special despre functionarea unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene, la cererea presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite stirileprotv.ro. 

Publicat:23.07.2023, 15:06

Purtatoarea de cuvant a NATO, Oanu Lungescu, a declarat ca recent infiintatul Consiliu NATO-Ucraina va discuta situatia creata in urma retragerii Rusiei din acordul incheiat acum un an, care asigura un coridor de securitate pentru navele ucrainene cu cereale. Intalnirea, a precizat Lungescu, va avea loc saptamana viitoare la nivel de ambasadori, transmite Reuters.

Zelenski a anuntat sambata seara ca a solicitat convocarea Consiliului NATO-Ucraina intr-o convorbire telefonica avuta cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cei doi au discutat despre retragerea Rusiei din acord si despre "incercarile continue ale Moscovei de a transforma alimentele in arme, afectand milioane de persoane vulnerabile din intreaga lume", a precizat Oana Lungescu, potrivit News.ro.

Zelenski, in discursul sau video nocturn, a subliniat ca acest coonsiliu NATO-Ucraina, infiintat luna aceasta la summitul NATO de la Vilnius, a adus cooperarea cu NATO "la un nivel nou, mai avansat, iar acest mecanism poate avea un impact. I-am propus lui Jens ca acest Consiliu sa fie convocat fara intarziere pentru consultari relevante in caz de criza. Reuniunea va avea loc in zilele urmatoare. Putem depasi criza de securitate din Marea Neagra", a transmis Zelenski.

Prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina a avut loc chiar la summitul de la Vilnius si la ea au participat sefii de stat.

Rusia a declarat ca s-a retras din acordul pentru transportul cerealelor pe motiv ca tarile occidentale au ignorat cererile sale de a-i fi asigurate exporturile de alimente si ingrasaminte. In plus, Moscova a declarat ca navele care se indreapta spre porturile ucrainene din Marea Neagra ar putea fi considerate tinte militare.

ONU a declarat vineri ca o crestere a preturilor la cereale constatata dupa ce Rusia a parasit acordul risca sa ameninte cu foametea si agraveaza situatia a milioane de oameni.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.