Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat duminica de la Berlin orice atac asupra teritoriului rusesc, dupa ce sambata cinci aeronave rusesti ale unui grup de raid aerian au fost doborate. Mai mult, declaratia acestuia vine dupa ce in presa americana au aparut informatii cum ca presedintele ucrainean planuia atacuri in interiorul Rusiei. Pe de alta parte, asigurarile lui Zelenski ar fi o incercare de a linisti aliatii occidentali pentru a-i convinge sa ofere Kievului avioane de lupta moderne, scrie hotnews.ro.

Publicat:14.05.2023, 17:23

Rusia acuza in mod frecvent Ucraina ca loveste tinte din interiorul Rusiei, invinovatind-o inclusiv pentru atacul cu drone asupra Kremlinului de la inceputul acestei luni. In plus, Washington Post a publicat sambata un articol despre un document scurs de la serviciile secrete americane care ar arata, pe baza unor interceptari, ca Zelenski ar fi propus atacarea si ocuparea unor asezari rusesti de la granita Ucrainei cu Rusia pentru a avea parghii de negociere cu Kremlinul.

Ucraina neaga aceste acuzatii, subliniind in acelasi timp ca are dreptul legitim de a folosi forta si alte mijloace pentru a-si elibera complet teritoriile aflate in prezent sub controlul Rusiei. Acestea includ patru regiuni din sud si est, precum si peninsula Crimeea, anexata de Moscova in 2014.

"Nu atacam teritoriul rusesc. Ne eliberam teritoriul. Nu suntem interesati sa atacam Rusia. Nu avem timp pentru asta, nu avem suficienta forta si armament suplimentar. Ne concentram pe contraofensiva noastra in conformitate cu dreptul international, in conformitate cu Constitutia noastra - eliberarea doar a teritoriului ucrainean", a declarat duminica Zelenski.

Apel la o coalitie de avioane in Germania 

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat duminica in vizita la Berlin, i-a cerut cancelarului Olaf Scholz sa sprijine eforturile mai multor aliati ai Kievului de a livra avioane de lupta pentru a respinge invazia rusa, dand totodata asigurari ca Ucraina nu va ataca teritoriul Rusiei, relateaza AFP si BBC, potrivit News.ro.

"In prezent lucram la crearea unei coalitii pentru avioane de lupta", a declarat Volodimir Zelenski. "Voi cere Germaniei sa sustina Ucraina si in aceasta coalitie", a adaugat el intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german, in conditiile in care Berlinul a refuzat pana acum sa livreze avioane direct Ucrainei.

"Ucraina nu ataca teritoriul rusesc", a dat asigurari liderul de la Kiev. "Nu avem nici timpul, nici forta de a face acest lucru si nu avem nici armele necesare pentru a face acest lucru. Noi pregatim o contraofensiva pentru a elibera teritoriile cucerite in mod ilegitim", a explicat Zelenski.

Aceasta este prima deplasare a presedintelui ucrainean in Germania de la inceputul conflictului. Volodimir Zelenski a sosit sambata seara tarziu la Berlin, subliniind pe Twitter ca vizita sa va fi consacrata "unui pachet foarte important" de livrari de arme catre tara sa, precum si "reconstructiei" Ucrainei.

Deplasarea are loc pe fondul pregatirilor pentru o ofensiva de primavara a armatei ucrainene, atat Kievul, cat si Moscova revendicand succese in Bahmut si in jurul acestui oras din estul regiunii Donbas.

Olaf Scholz a promis ca va sprijini Ucraina "atat timp cat va fi necesar", anuntand ca Berlinul va oferi Kievului arme in valoare de 2,7 miliarde de euro. Acest pachet include tancuri germane avansate Leopard si mai multe sisteme antiaeriene pentru a apara Ucraina de atacurile aproape zilnice cu rachete si drone rusesti. Presedintele Zelenski a punctat ca noua transa de ajutor este "cea mai mare de la inceputul agresiunii" ruse, in februarie 2022.

Razboiul a transformat atitudinea Germaniei fata de Ucraina. De la un furnizor reticent de echipamente militare, practic si-a dublat contributia peste noapte, noteaza BBC.

Presedintele ucrainean se va deplasa duminica in orasul Aachen, situat in vestul Germaniei, pentru a primi prestigiosul premiu Charlemagne - o distinctie acordata pentru eforturile depuse in vederea promovarii unitatii europene. Printre laureatii anteriori ai acestui premiu se numara Winston Churchill, Papa Francisc, Bill Clinton, dar si presedintele Klaus Iohannis.

Masuri de securitatea pentru vizita lui Zelenski la Berlin

Anton Gerashcenko, consilier al ministrului afacerilor interne al Ucrainei, a postat pe Twitter un scurt videoclip cu masurile de securitate in vigoare astazi in Germania pentru vizita presedintelui Zelenski.

Scurtul videoclip arata strazi inchise, masini de politie si efective de securitate.