Oferta de încetare a focului formulată vineri, 14 iunie, de preşedintele rus Vladimir Putin este un ultimatum, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce Putin a cerut retragerea trupelor ucrainene din cele patru provincii ucrainene revendicate de Moscova, transmite Reuters, potrivit libertatea.ro.

Într-un discurs susţinut în faţa oficialilor din Ministerul de Externe rus, Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina îşi retrage trupele din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie şi renunţă la aspiraţia de aderare la NATO. 

Zelenski a descris condiţiile enunţate de Putin pentru o încetare a focului şi reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum în care nu se poate avea încredere. 

„Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu diferă de mesajele din trecut”, a declarat Zelenski, la postul italian de ştiri SkyTG24, în timp ce participa în Italia la summitul G7.

„El nu se va opri”, a mai spus Zelenski despre Putin, încercând să facă o paralelă cu ambiţiile expansioniste ale dictatorului nazist Adolf Hitler înaintea declanşării celui de-Al Doilea Război Mondial. 

„Este acelaşi lucru pe care Hitler obişnuia să-l facă (…) De aceea nu trebuie să avem încredere în aceste mesaje”, a argumentat preşedintele ucrainean. 

Reacția MAE ucrainean 

Condiţiile enunţate de preşedintele rus Vladimir Putin pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respectiv retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia, precum şi renunţarea de către Ucraina la aderarea la NATO, au fost respinse, vineri, de Kiev.

Aceasta nu este o „propunere de pace”, ci „pachetul standard (de pretenţii) al agresorului”, a afirmat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

„Trebuie să lăsăm la o parte aceste iluzii şi să încetăm să luăm în serios «propunerile Rusiei», care se lovesc de bunul simţ”, a precizat oficialul ucrainean, într-un mesaj postat pe platforma X, potrivit AFP. 

Totodată, acesta a declarat agenţiei Reuters că nu există „nicio posibilitate de a găsi un compromis” între declaraţiile lui Putin şi condiţiile Ucrainei pentru încetarea războiului declanşat în februarie 2022.

Și Ministerul de Externe ucrainean a avut o atitudine fermă. A descris propunerea lui Putin drept „absurdă” şi a criticat „declaraţiile manipulatoare menite să inducă în eroare comunitatea internaţională şi să submineze eforturile diplomatice pentru încheierea unei păci juste”. 

Ce a cerut Putin 

La o întâlnire cu conducerea MAE rus, Putin a spus că este gata să negocieze încetarea ostilităților din Ucraina, dacă trupele ucrainene „se retrag complet de pe întreg teritoriul republicilor populare Doneţk şi Luhansk, şi din regiunile Herson şi Zaporojie”. 

„De îndată ce declară la Kiev că sunt pregătiți pentru o astfel de decizie și încep retragerea reală a trupelor din aceste regiuni și, de asemenea, anunță oficial abandonarea planurilor de aderare la NATO, imediat, literalmente, în același minut, trupele noastre vor primi un ordin de încetare a focului și de a începe negocierile. Repet, vom face acest lucru imediat”, a spus Putin.

Rusia a anexat pe hârtie cele patru regiuni ucrainene, dar pe niciuna nu o controlează în întregime.

Intervenţia lui Putin vine cu o zi înainte ca în Elveţia să se desfăşoare ceea ce Ucraina numeşte un „summit pentru pace”, o conferinţă organizată la cererea Kievului, fără ca Rusia să fie invitată şi la care Ucraina va încerca să obţină sprijin internaţional pentru „formula de pace” enunţată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în toamna anului 2022.

Citeste si :  Putin prezintă planul de „pace” pentru Ucraina. Ce condiții pune președintele rus pentru încheierea ostilităților - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.