Romania nu va oferi informatii publice despre programele de antrenare a militarilor ucraineni sau despre ajutorul militar acordat Ucrainei, a reiterat joi presedintele Klaus Iohannis cu ocazia unei conferinte de presa sustinuta la Bruxelles unde participa la reuniunea Consiliului European, scrie hotnews.ro.

Publicat:21.03.2024, 15:27

„Romania nu va fi mai transparenta si pentru asta nici nu va dau detalii despre cine pe cine va antrena. Pot sa va dau un exemplu de proiect de acest tip care mie imi place foarte mult, proiectul de a antrena piloti pe aeronava F-16 care se va desfasura intr-o baza din Romania”, a raspuns Klaus Iohannis.

El a invocat drept argument pentru decizia Romaniei de a secretiza aceste informatii faptul ca ar putea fi utile Rusiei.

„Nu mi se pare util sa facem publice detalii despre ajutorul militar sau despre unde facem antrenamente pentru militari ucraineni. Suntem langa front, nu are rost sa dam date via media celor care agreseaza Ucraina. Dar toate aceste masuri sunt agreate de forurile competente si sunt gestionate cu foarte mare responsabilitate”, a explicat Iohannis.

Raspunsul lui Klaus Iohannis poate fi urmarit in clipul video de mai jos la minutul 11:30:

Romania nu a dezvaluit public niciodata ce ajutor militar a trimis Ucrainei in cei peste doi ani de razboi declansat de Rusia. Date au fost oferite in schimb de partea ucraineana. In februarie, Centrul pentru Comunicare Strategica, o organizatie oficiala a guvernului ucrainean, a precizat ca Romania a trimis Ucrainei 15 convoaie cu ajutoare militare si va ajuta la antrenarea pilotilor ucraineni pe avioane F-16.

Volodimir Zelenski: „Slava Domnului, a aparut Romania inteligenta”

In 20 decembrie, presedintele Volodimir Zelenski spunea intr-o conferinta de presa ca Romania a ajutat Ucraina sa supravietuiasca in timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole:

„Slava Domnului, a aparut Romania inteligenta si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, m-a ajutat pur si simplu.

El i-a ajutat pe fermierii nostri sa supravietuiasca. Si el a avut atatea dificultati, a avut proteste.

Cred ca el a aratat manifestarea unui om puternic care a spus: „Mai intai valorile, apoi vin costurile”.

Presedintele Ucrainei a sustinut ca problema cerealelor „nu poate fi politizata atunci cand totul este blocat”, facand referire la deciziile vechiului guvern conservator de a interzice importurile ucrainene de cereale.

„Din aprilie pana in septembrie a fost foarte dificil, am pierdut sute de milioane de dolari, am pierdut o parte din recolta, am pierdut in fiecare zi.

Si in fiecare zi fermierii nostri m-au intrebat: „Campurile noastre sunt minate, cum putem macar sa scoatem ceva?”.

Dar intelegeti: eu nu sunt un fel de fricos, eu apar interesele tarii mele in timpul razboiului. Am spus: „lasati-ne sa scoatem (cerealele)”, nu ne-au lasat. Si a fost o greseala. Este pur si simplu gresit”, a relatat Zelenski.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Constanta a devenit cea mai mare ruta alternativa de export a Kievului de cand Rusia a invadat-o anul trecut, cerealele sosind pe cale rutiera, feroviara sau cu barje pe Dunare.

Multumiri si pentru ajutorul dat de Romania pentru apararea antiaeriana a Ucrainei

La jumatatea lunii noiembrie, presedintele Volodimir Zelenski a mentionat Romania printre tarile carora le-a multumit pentru ca au ajutat Ucraina cu apararea antiaeriana, in conditiile in care a venit iarna si este de asteptat ca Moscova sa-si intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene.

„Suntem aproape la jumatatea lunii noiembrie si trebuie sa fim pregatiti pentru posibilitatea ca inamicul sa mareasca numarul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre.

Rusia se pregateste pentru iarna. Iar in Ucraina, toata atentia noastra ar trebui sa se concentreze asupra apararii, asupra raspunsului la teroristi, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor nostri sa treaca mai usor peste aceasta iarna si pentru a creste capacitatile soldatilor nostri”, le-a spus Zelenski ucrainenilor, in mesajul sau zilnic adresat natiunii.

In acest context, el a multumit tarilor care au ajutat Ucraina cu apararea aeriana, enumerand mai multe state, intre care si Romania:

„Statele Unite, Germania, Franta, Marea Britanie, Norvegia, Italia, Romania, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice si alte tari”.

Zelenski a spus ca aceste tari au contribuit cu sisteme Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk si alte sisteme de rachete care ajuta la apararea antiaeriana.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.