Kievul a avertizat marti ca ar putea recurge la arbitraj international in legatura cu restrictiile asupra exporturilor sale de cereale, scrie news.ro.
Restrictiile impuse de Uniunea Europeana in luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, Romaniei si Slovaciei sa interzica vanzarile interne de grau, porumb, rapita si seminte de floarea-soarelui ucrainene, permitand in acelasi timp tranzitul unor astfel de incarcaturi pentru export in alta parte.
Restrictiile, menite sa protejeze pietele interne invadate de o supraoferta, urmeaza sa expire vineri, 15 septembrie.
Polonia, care are alegeri parlamentare pe 15 octombrie si care afirma ca cerealele ucrainene mai ieftine fac productia interna nerentabila, a declarat ca nu va ridica interdictiile, chiar daca UE nu le va mai prelungi in aceasta saptamana.
"Nu avem nicio intentie de a le face rau fermierilor polonezi. Apreciem foarte mult sprijinul poporului polonez si al familiilor poloneze!" a declarat premierul ucrainean Denis Smihal pe platforma sociala X. "Dar in cazul unei incalcari a legislatiei comerciale in interesul populismului politic inainte de alegeri, Ucraina va fi obligata sa apeleze la arbitrajul OMC (Organizatia Mondiala a Comertului)", a adaugat el.
Comentariile lui Smihal sunt cel mai recent exemplu de nemultumire din partea Kievului, care solicita de mult timp incetarea restrictiilor si exportul neingradit al tuturor produselor agricole ucrainene catre UE, in conditiile in care Rusia ii impiedica livrarile pe Marea Neagra.
Cele cinci tari din Europa Centrala doresc ca interdictia UE sa fie prelungita cel putin pana la sfarsitul anului. Guvernul polonez se afla sub presiunea fermierilor, in contextul in care se apropie alegerile de luna viitoare.
"Nu vom deschide granitele pentru cerealele ucrainene! Embargoul ramane", a anuntat marti premierul Mateusz Morawiecki pe X.
"In cazul in care Comisia Europeana nu prelungeste interdictia privind importurile de cereale din Ucraina dincolo de 15 septembrie, Polonia va introduce o astfel de interdictie la nivel intern", a declarat guvernul polonez.
Mentinerea exporturilor de cereale este importanta pentru Ucraina, mai ales de cand Rusia a renuntat in iulie la acordul care permitea Kievului sa transporte cereale in siguranta pe Marea Neagra.
Ucraina va putea exporta circa 50 de milioane de tone de produse agricole in sezonul iulie-iunie 2023/24, a declarat guvernul.
Inainte de razboi, tarile din Europa de Est nu se numarau printre principalii importatori de cereale ucrainene, dar exportul de cereale si seminte oleaginoase ucrainene catre Polonia si Romania a crescut puternic anul trecut, potrivit datelor vamale ucrainene.