Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit in discursul de marti seara despre vizita premierului nipon la Kiev si a subliniat ca aceasta este cu atat mai semnificativa cu cat a intervenit exact in ziua in care Ucraina marcheaza un an de la prima victorie impotriva fortelor de ocupatie ruse, iar Japonia, care detine presedintia G7, doreste sa ajute si sa mobilizeze lumea pentru a proteja „ordinea internationala” existenta, scrie News.ro, potrivit hotnews.ro. 

Publicat:22.03.2023, 08:10

„Astazi, oaspetele tarii noastre, prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, si-a inceput vizita in Ucraina cu o vizita la Bucea. Pentru a onora memoria tuturor celor ale caror vieti au fost luate de teroarea rusa. Domnul Kishida a vizitat Zidul Amintirii din Kiev, de langa Catedrala Sfantul Mihail, si i-a onorat pe luptatorii nostri care au murit pentru Ucraina. Si este foarte important atunci cand liderii globali dau dovada de curaj vizitand Ucraina, in ciuda tuturor riscurilor, si arata respect - respect pentru poporul nostru care lupta nu numai pentru tara sa, pentru independenta Ucrainei, ci si pentru pastrarea si functionarea regulilor civilizatiei si a vietii civilizate in lume”, a subliniat Volodimir Zelenski.

„Discutiile noastre cu domnul Kishida au fost foarte productive. Trebuie avut in vedere faptul ca aceasta vizita are loc in perioada in care Japonia detine presedintia G7 - Grupul celor mai puternice sapte state democratice. Asadar, avand in vedere puterea Japoniei, pozitia sa de lider in Asia in apararea pacii si a ordinii internationale bazate pe reguli, precum si responsabilitatea Japoniei in calitate de presedinte al G7, discutiile noastre de astazi pot avea cu adevarat un rezultat global”, a punctat presedintele Ucrainei.

„Am discutat chestiuni de securitate, politice, sanctiuni, economice si umanitare. Japonia este pregatita sa se alature reconstructiei noastre, sa fie un lider in aceste procese economice si de infrastructura”, a detaliat Zelenski.

„Dar astazi am auzit, de asemenea, dorinta foarte concreta a Japoniei de a lucra impreuna cu noi pentru a mobiliza lumea si mai activ pentru ordinea internationala, pentru protectia impotriva agresiunii, impotriva terorii rusesti. Va multumesc, Japonia!”, a transmis liderul de la Kiev.

Vizita premierului Japoniei, fara precedent

Premierul Fumio Kishida s-a intalnit marti la Kiev cu presedintele Volodimir Zelenski, in cadrul unei vizite exceptionale intr-o zona de razboi din partea unui lider din Japonia, tara cu doctrina pacifista dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Prim-ministrul japonez era insa singurul lider din G7 care nu vizitase inca Ucraina. Kishida a vizitat mai intai orasul Bucea, unde primarul a declarat ca peste 400 de civili au fost ucisi anul trecut de fortele rusesti si care a devenit un simbol al brutalitatii agresiunii ruse asupra Ucrainei. Kishida a depus o coroana de flori in fata bisericii din Bucea, a pastrat un moment de reculegere si s-a inclinat. „Lumea a fost uimita sa vada civili nevinovati ucisi la Bucea in urma cu un an. Chiar simt o mare furie fata de aceasta atrocitate, vizitand chiar acest loc, aici”, a declarat Kishida.

Vizita lui Kishida in Ucraina a coincis cu vizita de stat a liderului chinez Xi Jinping in Rusia, iar in ceea ce pare a fi un raspuns la gestul lui Kishida, Ministerul rus al Apararii a declarat marti ca doua dintre bombardierele sale strategiec au zburat deasupra Marii Japoniei. Japonia are propria disputa teritoriala cu Moscova, care dateaza de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Invazia Rusiei a adancit, de asemenea, ingrijorarea la Tokyo si in randul publicului japonez cu privire la ce s-ar intampla cu Japonia daca China ar invada Taiwanul. Incurajata de Statele Unite, Japonia a dezvaluit in decembrie cea mai mare consolidare militara de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace, angajandu-se sa dubleze cheltuielile pentru aparare in termen de cinci ani.

Kishida se va intalni, de asemenea, cu omologul sau polonez inainte de a se intoarce, joi, in Japonia. Inainte de a pleca spre Polonia, in drum spre Ucraina, Kishida a vizitat India, unde s-a intalnit cu premierul Narendra Modi, un alt lider pe care atat Occidentul, cat si Rusia incearca sa-l atraga de partea lor.

Zelenski: „Ucraina a inceput sa marcheze prima aniversare a primelor batalii victorioase din razboi”

In discursul sau de marti seara, presedintele Volodimir Zelenski a tinut sa sublinieze experienta pe care Ucraina a capatat-o deja, cu ajutorul partenerilor occidentali, dupa un an de razboi si a transmis din nou compatriotilor un mesaj de incredere ca ucrainenii - care se pregatesc de o contraofensiva - vor putea iesi invingatori in cele din urma.

„Cum putem contracara teroarea rusa si cum putem face acest lucru cu succes? Cea mai buna dovada in acest sens este experienta noastra, experienta pe care ucrainenii au dobandit-o deja in alungarea ocupantilor rusi, multumita curajului luptatorilor nostri, multumita sprijinului partenerilor nostri, care nu vor accepta niciodata dorinta Rusiei de a incalca ordinea juridica internationala”, a spus Zelenski.

El a evocat un moment important al razboiului, aratand ca Ucraina a inceput sa marcheze marti prima aniversare a primelor batalii victorioase de dupa invazie - bataliile din nordul tarii de acum un an, cand fortele Kievului reuseau pentru prima data sa alunge ocupantii rusi. „La 21 martie anul trecut, la 21 martie, s-a incheiat batalia de la Mosciun, un mic sat din regiunea Kiev, si a fost primul pas important al tarii noastre spre victorie in acest razboi”, a spus Zelenski. „Au mai existat si alti astfel de pasi - batalia de la Hostomel, batalia de la Irpin, luptele din regiunile Cernihiv si Sumi, batalia de la Zmiinii, o confruntare apriga in sudul Ucrainei si operatiunea noastra unica de aparare care a redat libertatea regiunii Harkov”, a reamintit Zelenski.

„Astazi, i-am onorat pe eroii bataliei pentru Mosciun - pentru Kiev - chiar in locul in care va fi construit un memorial in onoarea razboinicilor nostri si a locuitorilor obisnuiti din Mosciun ale caror vieti au fost luate de acest razboi brutal”, a anuntat Zelenski.

Zelenski: „In Crimeea a inceput deja migratia celor mai precauti sobolani ai statului terorist”

„Increderea noastra in victoria Ucrainei, viziunea noastra asupra unui viitor liber pentru tara noastra, eroismul ucrainean care a uimit lumea - toate acestea s-au nascut acolo, in orasele eroice din nordul Ucrainei, estul Ucrainei si sudul Ucrainei, in orasele eroilor al caror caracter nu s-a supus ocupantului nici macar o secunda, nici chiar atunci cand ocupantul a venit in casele lor”, a aratat presedintele inainte de a transmite un mesaj de incredere si incurajare pentru cei de pe linia frontului.

„Vom obtine acelasi rezultat si in alte actiuni. In batalia eroica pentru Donbas, care va fi dominata in mod inevitabil de drapelul ucrainean, in confruntarea ulterioara din sud, care va restabili viata ucraineana normala in regiunea Azov, in intoarcerea Crimeei noastre, de unde a inceput deja migratia celor mai precauti sobolani ai statului terorist”, a spus Zelenski.

Mentionand situatia de pe front, presedintele a spus ca este esentiala aprovizionarea cu munitie si sprijinul partenerilor. „Ne asteptam la o crestere a livrarilor cu exact ceea ce avem nevoie in acest moment”, a mentionat Zelenski.

Din mesajul sau zilnic nu a lipsit apelul la unitate: „Impreuna, intoarcem Ucraina la Ucraina. Impreuna, ne protejam viitorul, demnitatea, libertatea si istoria noastra”, le-a transmis Volodimir Zelenski compatriotilor.