Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirma ca evacuarea oamenilor din zonele inundate in urma distrugerii barajului de la Kahovka continua, chiar sub tirul artileriei rusesti. „Situatia din partea ocupata a regiunii Herson este cu adevarat catastrofala. Ocupantii i-au abandonat pur si simplu pe oameni in aceste conditii groaznice. Fara salvare, fara apa, pe acoperisuri in asezarile inundate”, arata Volodimir Zelenski, potrivit News.ro. Zelenski cere implicarea organizatiilor internationale, precum Crucea Rosie, pentru a fi salvati oamenii din zona ocupata de rusi a regiunii Herson, transmite hotnews.ro

Ultimul update: 08.06.2023, 08:25 Publicat:08.06.2023, 08:26

„Astazi, se acorda atentie maxima consecintelor actului de terorism rusesc de la centrala hidroelectrica Kahovka. Zeci de asezari de pe teritoriul aflat sub controlul nostru au fost inundate. Mii de case! Evacuarea continua. In bataia focului! Artileria rusilor continua sa traga, indiferent ce ar fi. Barbari!”, a afirmat Volodimir Zelenski in mesajul transmis miercuri seara.

El a precizat ca, pana in prezent, peste 2.000 de oameni au fost salvati in regiunile Herson si Mikolaiv.

„Situatia din partea ocupata a regiunii Herson este cu adevarat catastrofala. Ocupantii i-au abandonat pur si simplu pe oameni in aceste conditii groaznice. Fara salvare, fara apa, pe acoperisuri in asezarile inundate. Si aceasta este o alta crima deliberata a Rusiei: dupa ce statul terorist a provocat un dezastru, maximizeaza daunele produse”, a aratat presedintele Ucrainei.

„Este nevoie de eforturi pe scara larga. Avem nevoie ca organizatii internationale sa se alature imediat operatiunilor de salvare”

Potrivit acestuia, este nevoie de un raspuns „clar si rapid” din partea lumii la ceea ce se intampla.

„Este imposibil chiar sa stabilim exact cati oameni din teritoriile temporar ocupate din regiunea Herson ar putea sa moara fara salvare, fara apa de baut, fara mancare, fara asistenta medicala. Armata noastra si serviciile speciale salveaza cat de multi oameni se poate, in pofida bombardamentelor. Dar este nevoie de eforturi pe scara larga. Avem nevoie ca organizatii internationale, precum Comitetul International al Crucii Rosii, sa se alature imediat operatiunii de salvare si sa ajute oamenii din partea ocupata a regiunii Herson. Fiecare persoana care moare acolo este o sentinta privind arhitectura internationala existenta si organizatiile internationale care au uitat cum sa salveze vieti. Daca acum nu este nicio organizatie internationala in zona acestui dezastru, inseamna ca ea nu exista deloc, ca este incapabila sa functioneze. Toate apelurile relevante ale Ucrainei si ale guvernului nostru au fost facute”, a subliniat Volodimir Zelenski.

„Toamna trecuta, am avertizat lumea ca Rusia a minat hidrocentrala de la Kahovka. Din pacate, atentia lumii nu a fost de ajuns”

El le-a multumit liderilor si sefilor de stat si de guvern pentru sprijinul exprimat fata de Ucraina si condamnarea ecocidului rusesc.

„Impreuna trebuie sa ii ducem pe ocupanti in fata justitiei. Ei au controlat barajul si intreaga centrala hidroelectrica pentru mai mult de un an. Propagandistii rusi discutau la modul serios si public chiar scenariul unui dezastru cauzat de om, pe care l-au provocat. Toamna trecuta, am avertizat lumea despre faptul ca Rusia a minat hidrocentrala de la Kahovka. Am cerut atat trimiterea unei misiuni internationale de observare la Kahovka, cat si deminarea unitatilor si facilitarilor centralei. Din pacate, atentia lumii nu a fost de ajuns pentru a ne asigura de toate acestea. Acum trebuie sa concentram atentia lumii pe eliminarea consecintelor unei alte catastrofe cauzate de Rusia si trebuie sa prevenim alte viitoare activitati distructive ale ocupantilor”, a adaugat Zelenski.

„Lumea va fi cu noi. Partenerii nostri sunt informati complet despre ce se intampla si ce fel de ajutor avem nevoie”

El a mentionat ca a discutat cu presedintele turc Erdogan, despre situatia din zonele inundate, operatiunea de salvare si nevoile urgente pentru ajutorarea oamenilor, dar si despre riscurile de la centrala nucleara de la Zaporojie, aflata sub controlul rusilor.

„Avem o intelegere cu AIEA privind intensificarea muncii reprezentantilor Agentiei la centrala. Dar este clar ca, atata timp cat ocupantii sunt acolo, nu poate exista siguranta totala. De aceea, dezocuparea Ucrainei este o misiune fara alternative”, a spus presedintele ucrainean.

El a amintit si discutia cu presedintele francez Macron, despre consecintele actului de terorism rusesc de la centrala si despre cum pot fi ajutati oamenii din regiunile afectate, dar si despre actiunile defensive si masurile internationale care se pregatesc.

De asemenea, el s-a referit la aspecte importante pentru toata tara, dar in special pentru oamenii din regiunile care depind de acumularea de la Kahovka.

„Vom asigura apa potabila pentru toata lumea. In toate regiunile, districtele, orasele si satele unde este necesar. Toate sistemele de alimentare necesare vor fi puse la punct acolo unde exista in prezent o livrare de apa potabila. Principalul principiu este sustenabilitatea alimentarii. Lumea va fi cu noi. Partenerii nostri sunt informati complet despre ce se intampla si ce fel de ajutor avem nevoie. Indiferent de consecintele economice, sociale si de mediu ale acestui dezastru, toate elementele de baza ale vietii vor fi pastrate. Regiunile Herson, Mikolaiv, Zaporojie si Dnipro – vedem cu totii problemele si vom face tot ce este posibil si imposibil sa rezolvam problemele create de ocupanti”, a transmis Zelenski.

El a subliniat ca responsabilitatea directa a autoritatilor din toate zonele afectate este sa ii ajute pe oameni.

Zelenski le-a multumit, de asemenea, luptatorilor care continua sa lupte cu ocupantii, felicitandu-I pe cei din directiile Bahmut, Avdiivka, Hortitia si Tavria.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.