Anul acesta, creștinii catolicii sărbătoresc Paștele de rând cu ortodocsii. Aseară catedrala romano-catolică din capitală a fost neîncăpătoare pentru credincioșii veniți să primească lumina sfântă și să sfințească bucatele pascale. După liturghia de sărbătoare, oamenii și-au spus „Hristos a Înviat”.
„Hristos a Înviat! - Adevărat a Înviat!”
Aproape de miezul nopții zeci de creștini catolici, veniți la slujba oficiată la catedrala Providența Divină din Chișinău, și-au spus Hristos a Înviat și au sfințit coșurile pline cu bucate de Paște.
„Am venit cu familia, cu feciorul, nepoțica și soțul, ceilalți au rămas acasă. - Ce ați adus de sfințit? - Ca de obicei: pască, ouă vopsite de noi, o sticlă de vin și puțină carne.”
„Avem un obicei de a aprinde 12 lumânări, iar cele care n-au ars, le ducem acasă, ca simbol al bunăstării, belșugului și al binelui. „
Liturghia pascală din Noaptea Învierii a început tradițional în curtea catedralei, unde soborul de preoți a împărțit lumină tuturor credincioșilor.
“E o sărbătoare de suflet, ne pregătim de ea tot anul. E o curățire a sufletului.”
„Înseamnă credință, că totul va fi bine în lume, pentru că noi nu suntem doar trup, ci și suflet.”
“Am venit la biserică cu tata, de noaptea învierii. - Ce ai în mână? - O lumânare.”
Ulterior, credincioșii au mers în catedrală unde s-au rugat și și-au cerut iertare.
Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „După liturghia pascală, soborul de preoți, dar și enoriașii cu lumânările arzânde au făcut înconjorul catedralei, într-o procesiune ce vestește Învierea lui Isus Hristos. Iar sub bătaile clopotelor, oamenii și-au spus „Hristos a Înviat!”.”
Gabriel COCHIORCA, PREOT VICAR, PAROHIA ROMANO CATOLICĂ „PROVIDENȚA DIVINA”: „Noaptea de înviere pentru noi reprezintă speranță, este speranța împlinirii. Anul acesta, Paștele cade imediat după Pesahul evreiesc, care se termină astăzi și începe Paștele creștin, pe care protestanții, catolicii, ortodocșii îl sărbătoresc împreună, ca astăzi, putem spune împreună acest salut solemn – Hristos a Înviat, Adevărat a Înviat!”
Anul acesta, Paștele catolic este sărbătorit în aceeași zi cu cel ortodox, o coincidență care nu s-a mai repetat din 2017. Următoarea dată, când vom celebra noaptea învierii împreună va fi pe 16 aprilie 2028.