Republica Moldova si Uraina au primit statutul de tari candidate la aderarea la UE. In comparatie, Romaniei i-a luat 11 ani si jumatate pana in punctul in care s-a putut numi, oficial, stat membru al Uniunii Europene.

23 iunie 2022 va ramane o zi istorica pentru Ucraina si Republica Moldova, care au primit statutul de candidate la Uniunea Europeana din partea Consiliului European.

Drumul Moldovei si Ucrainei pana la integrarea in Uniunea Europeana va fi poate la fel de lung si de complicat ca al Romaniei. Tara vecina a trecut printr-un proces de durata, care a inclus multe reforme. La mai bine de 15 ani de la aderare, PIB-ul Romaniei aproape s-a triplat, dar lupta cu coruptia inca nu s-a incheiat.

Primii pasi facuti de Romania catre aderare

Acum aproape 30 de ani, Romania isi coagula toate fortele politice cu scopul aderarii.

Povestea europeana a Romaniei a inceput, oficial, pe 1 februarie 1993, atunci cand statul roman si tarile membre UE au semnat „Acordul European”.

Intrat in vigoare la 1 februarie 1995, acesta recunostea obiectivul Romaniei de a se alatura Uniunii Europene si prevedea asistenta financiara si tehnica din partea UE.

„Intruniti astazi, 21 iunie 1995, la Snagov, semnatarii prezentei Declaratii constata ca Strategia nationala de pregatire a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana elaborata de Comisia special constituita in acest scop, din reprezentanti ai partidelor politice parlamentare, ai Guvernului, ai cercurilor academice, ai societatii civile exprima orientarea ferma a Romaniei de a-si axa dezvoltarea pe promovarea atributelor unei societati democratice - statul de drept, pluralismul politic, separarea puterilor, alegeri libere, respectarea drepturilor omului, inclusiv ale persoanelor apartinand minoritatilor nationale, crearea unei economii de piata eficiente si durabile, compatibile cu principiile, normele, mecanismele, institutiile si politicile Uniunii Europene” - asa debuta Declaratia de la Snagov, semnata de presedintele roman Ion Iliescu, sefii celor 2 Camere, precum si de catre toti liderii partidelor politice prezente atunci in Parlamentul Romaniei. Dintre ei, ii amintim pe Petre Roman, Adrian Nastase ori Corneliu Vadim Tudor.

La o zi distanta de la semnarea Declaratiei de la Snagov, ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Melescanu depunea, la Paris, cererea Romaniei de aderare la Uniunea Europeana. Franta detinea atunci presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene.

Aderarea, un proces intins pe ani de zile

„Imbunatatirea actuala din Romania, ca urmare a sosirii la putere a unui nou guvern (Guvernul Ciorbea, n.red.), indica faptul ca Romania este pe cale de a satisface criteriile politice (pentru aderarea la UE, n.red.)”, preciza Comisia Europeana in iulie 1997.

Un an si cinci luni mai tarziu, Comisia Europeana publica si primul Raport de Tara privind procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Ulterior, la aproape cinci ani de la depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeana, in februarie 2000, Consiliul UE pentru Afaceri Generale deschidea, in mod oficial, negocierile de aderare cu Romania, potrivit MAE al Romanie. Acestea urmau sa dureze aproape alti cinci ani, pana in decembrie 2004.

Odata deschise negocierile, Consiliul a luat in considerare data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei la UE si a adoptat „Foaia de parcurs” a Romaniei, simultan cu cea a Bulgariei, la sfarsitul anului 2002.

In primavara lui 2003, Comisia Europeana prezenta editia revizuita a Parteneriatului de Aderare cu Romania, iar in decembrie 2004, Romania primea confirmarea politica a incheierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.

Finalul procesului aderarii Romaniei la UE a fost consemnat, in Luxemburg, de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a semnat, in aprilie 2005, Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana.

La 11 ani si sase luni de la depunerea candidaturii la UE, Romania devenea stat membru al Uniunii Europene, alaturi de Bulgaria. Data: 1 ianuarie 2007.

Efectele aderarii

Romania a primit dreptul la libera circulatie in spatiul Uniunii, dar pentru accesul complet pe piata muncii, tara vecina a avut de asteptat pana in 2014.

La un deceniu si jumatate de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania este inca mult in urma in ceea ce priveste incluziunea sau intermedierea financiara. De la momentul aderarii europene, tara vecina a beneficiat de o crestere economica remarcabila, pornind de la un Produs Intern Brut de circa 100 de miliarde de euro in 2006, pana la aproape 270 de miliarde de euro anul acesta.

De la aderare, aproape trei sferturi din exporturile Romaniei merg catre tari din spatiul comunitar. Cele mai multe, catre Germania si Italia.

Aceleasi tari sunt pe primul loc in clasamentul importurilor in tara.

Dupa aderare, cea mai mare oportunitate de dezvoltare pentru Romania a fost oferita de fondurile europene. Pana astazi, insa, nivelul de absorbtie este de doar 61.48%. Chiar si asa, calculele arata ca pana la 30 septembrie 2020, diferenta dintre contributia Romania la bugetul Uniunii si banii primiti este in favoarea tarii vecine. In continuare, Romania are probleme cu coruptia, asa ca Mecanismul de Cooperare si Verificare a reformei judiciare, impus in 2007 si considerat tranzitoriu, este inca in vigoare.

Pe 23 iunie, Moldova si Ucraina au primit statut de tara candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana. Decizia a fost anuntata la Consiliul European de catre presedintele Charles Michel.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: