O roata de observatie, un amfiteatru, sau o galerie de arta subterana, sunt cateva elemente noi care ar putea aparea in scuarul Catedralei si in parcul public Stefan cel Mare. 11 arhitecti de la noi si din strainatate au creat cate un concept de renovare a celor doua locatii, iar cel mai bun va fi ales pana la sfarsitul acestei luni, in baza unui concurs. Totusi, nu este clar deocamdata cand anume ar putea incepe lucrarile si de cati bani va fi nevoie pentru realizarea acestora.
Primul concept de reabilitare a Parcului Catedralei Mitropolitate este propus de un arhitect italian. Acesta vrea sa construiasca o roata de observatie, un amfiteatru central si o casa parohiala.
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV:“Elementul cheie al acestui proiect este constructia unei roti de observatie cu un diametru de 90 de metri. Arhitectii isi propun ca acesta sa fie cel mai inalt punct din capitala si cea mai populara atractie pentru locuitori si turisti.”
Iar in Gradina Publica Stefan cel Mare, arhitectul vrea sa readuca la viata cafeneaua Guguta, sa amenajeze un patinoar si sa modernizeze Aleea Clasicilor.
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV:“Aceeasi arhitecti isi propun sa modernizeze si acest loc prin crearea unei pasarele pietonale centrale, care va conectata Gradina Publica Stefan cel Mare si Scuarul Catedralei care sa faciliteze mobilitatea pietonilor.”
Ion STEFANITA, DIRECTORUL AGENTIEI DE INSPECTARE SI RESTAURARE A MONUMENTELOR:“Aici in Chisinau sunt binevenite astfel de elemente moderne care de ce nu sa devina un simbol al Chisinaului de maine. Dat fiind faptul ca fiecare secol isi lasa amprenta.”
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV:“Un alt proiect indraznet este constructia in subsolul din spatele Catedralei a unui spatiu care va gazdui diverse activitati culturale pentru circa 200 de persoane. Constructia va avea acoperis de sticla fixat cu o structura de metal. Iar oamenii vor putea admira natura de afara.”
Creatorul conceptului spune ca scopul acestuia este de a aduce inca un plus valoare monumentelor nationale din scuar. Aceasta mai vrea sa extinda aleile si sa creeze un pasaj subteran, dotat cu rampa de acces pentru persoane cu dizabilitati si decorat cu lemn.
Ion STEFANITA, DIRECTORUL AGENTIEI DE INSPECTARE SI RESTAURARE A MONUMENTELOR:“Acel concept cu amfiteatru din spatele Catedralei de ce nu poate fi realizat sau cu anumite spatii socio-culturale, de agrement care sunt planificate in partea de jos a Scuarului Catedralei pentru cafenele, pentru diferite librarii care pot fi proiectate la ciclul zero.”
Acelasi concept mai propune sa creeze in Gradina Publica un pasaj subteran in care sa fie amenajata o galerie pentru expozitii de arta si spatii pentru recreere.
Iar un alt arhitect isi propune sa amenajeze in ambele parcuri foisoare, terenuri de joc pentru copii si maturi. Sa fie schimbata stilistica spatiilor, restaurate monumentele, schimbat mobilier urban si sa fie reamenajate fantanile artiziene.
Ion STEFANITA, DIRECTORUL AGENTIEI DE INSPECTARE SI RESTAURARE A MONUMENTELOR:“Daca intram in probelematica, situatia la zi in care se gaseste Gradina Publica “Stefan cel Mare” sau Scuarul Catedralei, denivelarile sau anumite spatii necesita a fi reabilitate si revitalizate din acest motiv consider ca este o initiativa binevenita.”
Pentru ca unul din aceste proiecte sa prinda viata, primaria a lansat un concurs, la care au aplicat 11 participanti. Pana la sfarsitul luni octombrie, locuitorii capitalei vor putea vota pe pagina primariei Chisinau pentru conceptul indragit, dupa care vor fi alesi ultimii 3 finalisti. Cand arhitectii vor elabora studii de cercetare a proiectelor pe care le-au inaintat, acestea vor fi supuse consultarilor si aprobarii. Totusi, deocamdata responsabilii de la primariei nu cunosc care sunt termenii de efectuare a lucrarilor si care vor fi costurile pentru realizarea lucrarilor.