Educatia digitala este interactiva si utila. Asta au aflat cei 1200 de copii care au participat la a treia editie #SuperCoders - cel mai grandios proiect de coding din Moldova. Prin aceasta initiativa, Orange continua sa ofere copiilor o perspectiva distractiva si educativa asupra valorii mediului digital, precum si sa contribuie la dezvoltarea gandirii logice si abilitatilor analitice a celor mici.

 

Pe parcursul a doua zile, în 30 de gimnazii si licee din 30 de localitati din toata tara au fost organizate 60 de ateliere de programare gratuite. În cadrul acestora, copiii cu vârsta cuprinsa între 9 si 13 ani au învatat în doar câteva ore sa animeze personaje si sa dea viata unor povesti, folosind platforma Scratch. Totodata, participantii au dezvoltat proiecte Code for the Planet Challenge, ilustrând prin joc probleme de mediu, precum încalzirea globala, consumul responsabil, reciclarea. Astfel, pâna pe 30 noiembrie curent, de la fiecare atelier va fi înaintat câte un proiect realizat de un singur participant sau de un grup de elevi. Dintre cele 60 de proiecte depuse, o comisie de experti independenti va selecta 20 cele mai ingenioase si inventive lucrari, autorii carora vor fi premiati in cadrul unei ceremonii festive. 

Vitalina Rusu, eleva în clasa a V-a, Liceul Teoretic Sculeni: ”Sunt încântata ca am venit aici. Am învatat multe lucruri si când voi fi mare, poate voi deveni programator care va face jocuri. Am facut un program de coding, am facut animatie cu multa fantezie, logica, creativitate, foarte frumos”.

Serghei Avramov, elev la Gimnaziul "M. Tanasoglo",  Chirsova, Comrat: ”SuperCoders dezvolta gândirea, memoria. Trebuie sa ai fantezie, gândire buna si sa stii ce si cum functioneaza. Am învatat sa fac programare si pot inventa proiecte pentru oameni, cum ar fi cele de protejare a mediului, care vor sensibiliza oamenii sa protejeze natura.

Atelierele de programare au fost ghidate de 30 de profesori, finalisti ai proiectului Burse de Excelenta pentru profesori în IT al Fundatiei Orange Moldova, si 30 de voluntari Orange Moldova. 

Galina Scortescu, profesoara de matematica si informatica, Liceul Teoretic Molesti, finalista a proiectului Burse de Excelenta pentru profesori în IT al Fundatiei Orange Moldova:Este o oportunitate pentru mai multi copii din mai multe localitati sa faca cunostinta cu aceasta platforma de creare a animatiilor. Le dezvolta logica, creativitatea, simtul de observatie. Copii sunt încântati si foarte activi. Ma bucur ca #SuperCoders a ajuns si în localitatea noastra”.

Ana Gudiuma, voluntar Orange: ”Este un proiect important al companiei Orange prin care ne implicam în educatia digitala a copiilor si sunt mândra ca fac parte din acest proiect si pot sa contribui si eu la educatia tinerei generatii. La #SuperCoders am descoperit copii setosi de a cunoaste cât mai multe, cu o fantezie bogata si un mare potential”.

Atelierele #SuperCoders au fost organizate în 30 de localitati: or. Cahul, s. Cotihana, s. Radeni, s. Cîrnatenii Noi, Chisinau, s. Colonita, s. Hîrtop, s. Chirsova, s. Besalma, s. Congaz (liceu), or. Comrat, s. Congaz (gimnaziu), s. Zgurita, s. Tarigrad, or. Drochia, s. Suri, s. Molovata, or. Edinet, or. Falesti, or. Floresti, s. Molesti, s. Susleni, s. Chiperceni, s. Varatic, s. Racaria, s. Saptebani, or. Telenesti, s. Scorteni, s. Magurele, s. Sculeni. Proiectul este implementat de Centrul de Informatii Universitare.

Olga RUSU, coordonator programe, Centrului de Informatii Universitare:Ne bucura faptul ca proiectul Orange #SuperCoders devine tot mai popular în rândul copiilor din Moldova. În cadrul celei de-a treia editii, alti 1200 de participanti au învatat cum sa petreaca mai util si interactiv timpul în fata calculatorului. Totodata, prin intermediul componentei Code for the Planet challenge, au învatat sa devina mai constienti fata de protectia mediului înconjurator”.

Despre #SuperCoders 

#SuperCoders este un proiect international, dezvoltat de Grupul Orange, începând cu anul 2014. Proiectul reprezinta un eveniment international desfasurat în Saptamâna Europeana a Codului, în 17 state în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franta, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildes, Mali, Senegal, Egipt, Maroc, Tunisia, Spania si Moldova. #SuperCoders a fost lansat în Republica Moldova în 2016, iar succesul acestuia a permis transformarea proiectului în unul de talie nationala. 

*Acest articol este un produs comercial