18 tineri din tara noastra au facut primii pasi in lumea fotografiei, avandu-i ca mentori pe doi experti de la National Geographic. De la ei au invatat cum sa faca poze reusite. Tabara de vara la care au participat a fost organizata de o moldoveanca din SUA, care si-a propus sa surprinda prin fotografii cum s-au schimbat satele Moldovei dupa ce oamenii au plecat peste hotare.

Dupa ce si-a setat camera pentru a avea o fotografie de calitate Feoctista l-a surpins pe mos Ion din satul Sipoteni, care culegea rosii in propria gradina. 

Feoctista COLTA, PARTICIPANTA: “Sensul fotografiei este de a spune o istorie in sine.”

Tinara este din Carpineni, Hincesti si spune ca pana la aceasta tabara nu a mai tinut in mana un aparat foto profesionist. Aici ea a invatat cum sa seteze corect lumina, diafragma si timpul de expunere.

Feoctista COLTA, PARTICIPANTA LA TABARA: “Pentru mine doamnele mentore de la National Geographic au fost ca niste parinti care in mine au implantat o samancioara, care sper foarte mult pe viitor sa creasca intr-un copac.” 

Corina si-a propus sa surpinda cele mai reusite momente in timp ce o gospodina facea taitei de casa. 

Corina ONUTA, PARTICIPANTA LA TABARA: “Sincera sa fiu a fost mai spontan, dar a fost mult mai interesant. Pozele s-au primit.”

Corina este din satul Ciuculea, Glodeni si spune ca in tabara a facut multe fotografii cu oamenii din sate si activitatile lor.

Corina ONUTA, PARTICIPANTA LA TABARA: “In aceste patru zile au fost progrese foarte mari. Eu singura am observat diferenta dintre un aparat profesional si un telefon.”

In cadrul proiectului “Schimbarea de acasa prin fotografii” au participat 18 adolesecnti din toata tara. Ideea apartine Andrianei Mereuta, stabilita de 14 ani in Statele Unite, dar care este din Sipoteni, Calarasi, unde a si avut loc tabara. 

Andriana MEREUTA, INITIATOAREA PROIECTULUI: “Am dorit sa-i instruim in arta fotografica, ca sa poata contribui la dezvoltarea economica in tara. Tot timpul mi-am dorit sa contribui cumva acasa intr-o zi si in al doilea rand noi avem asa o filosofie in State, noi tot ajungem undeva, datorita cuiva." 

Cele doua fotografe de la National Geographic, care i-au indrumat pe tineri au o experienta de zeci de ani in spate.

Lynn JOHSON, FOTOGRAFA NATIONAL GEOGRAPHIC: “Eu cred ca acest program este unul excelent. Suntem impresionati de atentia elevilor, entuziasmul lor si de respectul pe care il au fata de mentori.”

Erica LARSON, FOTOGRAFA NATIONAL GEOGRAPHIC: “Aportul meu a fost sa-i ajut pe tineri sa afle alte modalitati de a comunica prin intermediul camerei, prin intermediul luminii si prin felul lor de a fi.”

Fiecare tanar care a participat la program a primit cate un aparat foto profesionist. Iar odata ce vor reveni in localitatile lor de bastina si ii vor putea instrui si pe altii. 

Francesca CIGLAR, MANAGER DE PROIECT: “Si eu sper ca tot ceea ce am inceput aici, cu ei, localitatea dar si Guvernul va continua sa sutina astfel de initiative, fiindca anume tinerii sunt cei care vor face schimbarea.”

Lucrarile anuale ale adolescentilor vor ajunge intr-o publicatie. Studiile online si tabara a avut loc in cadrul Programului de granturi culturale oferit de Ambasada Statelor Unite Asociatiei de bastinasi Sipoteni. Suma grantului fiind de peste 22 mii de dolari.