Un focar de toxiinfectie alimentara a fost inregistrat la o tabara de vara cu sejur de zi din capitala, gestionata de fundatia „Don Bosco”, 30 de copii au avut nevoie de ajutor medical. Potrivit primelor rezultate de laborator, a fost gasita Salmonella in paste fainoase si in piept de pui. Mai mult, tabara activa ilegal si fara autorizatie sanitar-veterinara. 

Ultimul update: 11.07.2023, 12:34 Publicat:11.07.2023, 11:51

Inspectorii de la ANSA s-au deplasat imediat la tabara de zi si au demarat o ancheta epidemiologica pentru a investiga cazul. Inspectorii au efectuat un control inopinat unde au fost prelevate probele diurne ale bucatelor gata si a materiei prime si au fost expediate la laborator pentru investigatii. 

Responsabilii de la ANSA mentioneaza ca este vorba despre o parte din alimente preparate in bucataria proprie a taberei si o parte din bucatele receptionate de la compania „La Pino Blic”, furnizor de produse alimentare.

Astfel, potrivit primelor rezultate de laborator, s-a detectat prezenta bacteriei Salmonella in paste fainoase cu ou si in proba de piept de pui, produse utilizate ca materie prima pentru prepararea bucatelor pentru copii.

Mai mult, inspectorii ANSA sustin ca in rezultatul controlului, s-a constatat ca unitatea „Don Bosco” nu avea nici autorizatie sanitar-veterinara de functionare pentru unitate de alimentatie publica, nici permisul de functionare ca tabara cu sejur de zi, eliberat de Comisia intersectoriala. 

Totodata, lipsea si autorizatia sanitar -veterinara pentru prestarea serviciilor de catering de catre „La Pino Blic”.

„Astfel, s-au depistat incalcari grave ale legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor si igienei alimentare precum:

- neasigurarea trasabilitatii produselor alimentare achizitionate si a produselor culinare preparate in unitate;

- lipsa meniului-model pentru alimentatia copiilor, in timpul frecventarii taberei de odihna cu sejur de zi;

- nerespectarea recomandarilor privind  regimului alimentar sanatos si activitate fizica adecvata in institutiile de invatamant din Republica Moldova. Admiterea produselor alimentare interzise pentru alimentatia copiilor;

- lipsa conditiilor igienice de preparare a bucatelor  la blocul alimentar;

- achizitionarea produselor alimentate de la unitatea de catering in lipsa documentelor ce confirma siguranta si calitatea produselor;

- transportarea produselor alimentare cu mijloc de  transport neautorizat sanitar-veterinar.

- deservirea bucatelor culinare pe teritoriul unitatii intr-un cort mobil, amenajat necorespunzator, la temperatura ambientala;

- nerespectarea incrucisarii fluxului tehnologic;

- lipsa comisiei de triere constituita prin ordin al directorului institutiei si a registrului de triaj al produselor usor perisabile;

- lipsa fiselor tehnologice de preparare a bucatelor, precum si alte materiale informative privind procesul tehnologic”, se mentioneaza in comunicatul ANSA. 

Agentia a sistat activitatea fundatiei „Don Bosco” si a unitatii de alimentatie publica „La Pino Blic”,sustinand ca aparitia focarului se datoreaza iresponsabilitatii acestora.

„In rezultat, peste 30 de copii au acuzat simptome de toxiinfectie cu adresarea ulterioara la institutiile medicale. In urma neconformitatilor depistate, atat fundatia „Don Bosco” cat si unitatea de alimentatie publica  si-au sistat temporar activitatea. De asemenea, au fost aplicate contraventii in conformitate cu normele legale.

ANSA atentioneaza parintii sa fie prudenti si sa selecteze pentru agrementul copiilor doar tabere de odihna/centre autorizate sanitar-veterinar.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.