46 de școli din întreaga țară vor fi renovate, iar peste 46 de mii de elevi și profesori vor beneficia de condiții mai bune de studiu, datorită unei investiții de 54,5 milioane de dolari în eficiența energetică a clădirilor publice și modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică. Lucrările se vor desfășura în cadrul Proiectului „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, care a fost lansat oficial, astăzi, la Chișinău.
Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Educației, evenimentul a întrunit reprezentanții instituțiilor beneficiare și autorităților publice, care au fost informați despre etapele de implementare a proiectului.
În cadrul sesiunii de deschidere, Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat: „Această investiție majoră în infrastructura școlară reflectă angajamentul nostru ferm de a construi un sistem educațional modern, echitabil și sustenabil. Prin acest proiect, nu doar că îmbunătățim condițiile în zeci de școli, dar investim direct în viitorul copiilor noștri”.
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a subliniat importanța proiectului în contextul tranziției energetice a țării, dar și a îmbunătățirii condițiilor de studii pentru elevi și profesori: „Se estimează că lucrările de renovare și modernizare vor conduce la o reducere de peste 50% a consumului de energie în clădirile vizate”.
La rândul său, Directoarea de Țară a Grupului Banca Mondială pentru Moldova, Inguna Dobraja, a subliniat că Proiectul STEEM este primul dintr-o serie de proiecte pentru eficiență energetică care vor fi sprijinite de Banca Mondială în Republica Moldova, menționând, de asemenea, că investițiile vor contribui la combaterea schimbărilor climatice și a sărăciei energetice, o problemă semnificativă în Republica Moldova.
În context, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a prezentat detaliile tehnice și organizatorice ale proiectului, punând accent pe măsurile care urmează a fi aplicate, cum ar fi: izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire interioară și eficientizarea sistemului de iluminat, instalarea pompelor de căldură, a colectoarelor solare termice și a panourilor fotovoltaice.
„Proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova” are un buget total de 54,5 milioane de dolari SUA, dintre care 50 de milioane vor fi acordate sub formă de împrumut de către BIRD, iar 4,5 milioane sub formă de grant, oferite de Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW)””, se menționează în comunicat.