65 de mii de gospodării au fost recenzate în cele patru zile de la lansarea recensământului populației. Rata de refuz este una de sub un procent până acum. Aceste date au fost oferite într-o conferință de presă de către directorul Biroului Național de Statistică, care a venit și cu unele precizări privind întrebările care au stârnit critici în spațiul public.

Publicat:12.04.2024, 16:38

Oleg CARA, DIRECTORUL GENERAL BNS:  „Au aparut întrebări de genul că datele privitoare la venituri care sunt în chestionar vor fi utilizate în scopuri fiscale. În primul rând, chestionarul nu conține nicio informație cu privire la venituri.”

Iar datele care vor fi obținute în cadrul recensământului sunt confidențiale, conform legii cu privire la statistica oficială, mentionează Oleg Cara. Totodata, directorul biroului național de statistică a explicat de ce este solicitat și un număr de telefon.

Oleg CARA, DIRECTORUL GENERAL BNS:  „Pentru a verifica datele, dacă într-adevăr a fost vizitat de recenzor sau nu. Pentru a stabili un contact ulterior, inclusiv de a solicita o opinie cu privire la modul în care a decurs recenzarea.”

Însă acest punct nu este obligatoriu dacă persoana nu dorește să lase numărul de telefon. În schimb numărul de identificare,  IDNP-ul va trebui prezentat, nu și actul în sine. Aceste informații sunt necesare pentru a evita duplicarea datelor, explică Oleg Cara.

Oleg CARA, DIRECTORUL GENERAL BNS:  „Același IDNP va fi înlocuit cu un cod statistic și în cadrul prelucrării datelor de către BSN persoana nu va putea vedea această informație ce se referă la o persoană x sau y.”

În cadrul conferinței, directorul BNS a comentat și criticile apărute după lansarea recensământului populației și locuințelor.

Oleg CARA, DIRECTORUL GENERAL BNS:  „La elaborarea chestionarelor și la definitivarea lor s-a ținut cont atât de prevederile legii, care determină lista subiectelor, domeniilor care trebuie să fie incluse în chestionarele de recensământ. S-a ținut cont de recomandarile internaționale în acest domeniu și de chestionarele din 2004-2014.”

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV:  „În primele 4 zile de la lansarea acestui proces, au fost recenzate 65 de mii de locuințe, chestionarele fiind completare de circa 127 de mii de persoane. Acestea sunt disponibile în 6 limbi. Rata de refuz de a participa la recensământ este sub un procent. Însă, cei care nu acceptă să răspundă la întrebările recensorului s-ar putea alege cu o amendă de până la 2500 de lei, participarea la recensământ fiind obligatorie.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.